Доматите са с най-високо съдържание на фитохимикали. Към тези биологично активни вещества се отнасят серни съединения, феноли, терпени, витамин С, В, минерални вещества.

Серните съединения

са необходими за подобряване на функциите на черния дроб - биохимическата лаборатория на организма. Те стимулират имунната защита за справяне с паразитите, вирусите и бактериите, които попадат в червата. Регулират синтезата и нивото на триглицеридите и холестерола в кръвта. Най-богати на серни съединения са чесънът и лукът. Неслучайна е употребата им по целия свят. Те присъстват в най-изисканите кулинарни рецепти. Сокът от чесъна има локално действие върху лигавицата на устата, а накапан в носа, премахва хремата. Сълзите, отделени по време на рязане на кромид лук ,също действат антисептично на очната лигавица. Серните съединения в доматите и броколите са с доказан противораков ефект (рак на простатата). 

Фенолите

в доматите, гроздето, морковите, копъра, магданоза, зелето, броколите, цитрусовите плодове имат мощен антиоксидантен ефект. Присъстват в противоракови диети, защото действат като спирачки за карциногените. Спомагат да детоксикацията на организма. Укрепват вените и капилярите. Предпазват от образуването на тромби и съответно - от инфаркт и инсулт.

Тепрените

се съдържат в доматената супа, доматен сок, доматено пюре и особено в свежите салати от домати. Доказана е тяхната полза в профилактика на рак на кожата  (меланома малигнум) и рака на простатата. Терпените в червените люти чушки пречат на свързването на карциногените с ДНК. В морковите, кайсиите и пъпешите наличните терпени оказват антиоксидантно действие, като предпазват от увреждащото действие на свободните радикали. 

Фитостеролите

се намират в растителните масла - слънчогледово масло, ленено масло, сусамово масло, зехтин, царевично масло. Широкото им използване в ежедневното меню спират покачването на "лошия" холестерол в кръвта от храната. 

Фитоестрогените

в соевите продукти, кълновете от люцерна, покълнало жито облекчават оплакванията от хормонален дисбаланс при жените, профилактират остеопорозата и някои видове рак на женските полови органи. Помагат за възстановяване на настъпили клетъчни увреждания в тялото.

"Живите, пресни храни и сокове могат буквално да изчистят мъртвата материя от тялото и да я изхвърлят.”
Патриша Брег