#Храни, които са причина за образуването на газове
Сред храните, които предизвикват газове и подуване на стомаха са: броколите, зелето, брюкселското зеле, фасулът, соята, глутенът, шоколадът, ядките и млечните продукти. Добре е хора, чиито стомаси са по-чувствителни, да избягват прекалената им консумация.

#Сол
Прекомерната консумация на сол, особено когато се комбинира с нисък прием на вода и/или минерали, в действителност ще тегли вода от клетките ви, депозирайки я в междуклетъчните пространства. Това води до задържане на водата в организма за по-дълго време, а оттам и до подпухването и подуването на стомаха.

#Сладък алкохол и фалшиви подсладители
Знаете ли, че алкохолът с повече захар в състава си не се разграждат в стомашно-чревния тракт. Това от своя страна благоприятства задържането на течности и образуването на газове в червата. Ксилитолът, сорбитолът и манитолът също са в състояние да упражнява тези ефекти. Фалшивите захари като Splenda, аспартам и др. също могат да създават подобни проблеми. Следете етикетите и ако видите алкохол с тяхното наличие, ги избягвайте.

#Някои видове въглехидрати
Избягвайте следните въглехидрати – олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Те причиняват силна ферментация в стомаха, в резултат на което възникват газове и подуване на корема.

#Храни, които не са подходящи за всеки стомах
Има някои храни, които не оказват благоприятно действие върху в определени условия, без значение колко е здрав може да е той. Примери за това са белите картофи, доматите, чушките, патладжаните – те не са подходящи при пациенти с възпалително чревно заболяване, както и продуктите със съдържание на глутен, които трябва да се избягват от лица с автоимунни заболявания и непоносимост към глутена.

#Не добре сдъвканата храна
Дъвченето помага предварително за смилането на храната. Ако хапката е добре сдъвкана, когато тя попадне в стомаха, той ще отдели по-малко киселини, необходими за нейното разграждане, в резултат на което няма да се подуе. Яжте бавно и дъвчете храната поне 20 пъти, преди да я глътнете.

#Хранене в движение
Храната се смила най-пълноценно, когато тялото е в седнало положение. Не правете нищо, което да разсейва съзнанието и тялото ви. Заемете удобна седнала позиция и концентрирайте вниманието си върху вкуса на храната.

#Преяждането
Прекомерно приетата храна предизвиква газове и подуване на стомаха също както не достатъчно добре сдъвканата храна. По-големия обем погълната храна изисква повече енергия и ресурси, за да бъде тя абсорбирана.

#Лениви черва
Ленивите черва и забавената функция на храносмилателната система често пъти са в резултат на прекалено и неправилно хранене. Причина за това са преди всичко прекалената консумация на въглехидрати, мазнини и протеини, които предизвикват прекалено отделяне на стомашни киселини, които едва смогват да се справят с постъпилите вещества. Това води до отделянето на излишество от киселинни сокове, в резултат на което стомахът се подува.

#Малабсорбция на въглехидратите
Непоносимост към лактоза е най-известният пример за това, но фруктозната малабсорбция и невъзможността да се смилат други въглехидрати също може да е причина за подутия стомах. Непреработените и неусвоени съединения в червата предизвикват газове и подуване на корема. Въглехидратната малабсорбция се диагностицира лесно чрез дихателен тест.

#Дисбиоза
Едно от най-честите нарушения в храносмилателния тракт е чревна дисбиоза. В нормално състояние червата се населяват от милиарди полезни бактерии, които съставляват нормалната им микрофлора. В някои случаи обаче, в резултат на продължително антибиотично лечение, стрес или лош хранителен режим се предизвиква дисбиоза (дисбактериоза) – състояние, при което се наблюдава потискане на нормалната микрофлора и прекомерно размножаване на болестотворни бактерии и/или гъбички. Тя може да причини както диария, така и запек, който да доведе до подуване на корема.

#Патогенна инфекция
Има много видове специфична дисбиоза, сред които инфекция на Франк (дължаща се на паразит), попадане в стомаха на вредни бактерии, свръх растеж на Candida и др. Те могат да бъдат измерени обективно и диагностицирани с тест.

#Бактерията SIBO
SIBO е състояние, при което обикновено бактериите в дебелото черво се размножават в големи количества в тънките черва. SIBO могат да бъдат причинени от нарушената функция на червата нервите и мускулите, чревна непроходимост, или наличието на сляпа линия. Симптомите на SIBO са болки в корема, подуване на корема, газове и диария. В напредналите случаи може да има недостиг на минерали и витамини и загубата на тегло. SIBO се диагностицира чрез изследване на чревната течност. SIBO може да бъде причината при някои пациенти за синдром на раздразнените черва. Лекува се с антибиотици, пробиотици или комбинация от двете.

#Други проблеми с лигавицата
Проблеми като язва, гастрит, езофагит и дори дивертикулит могат да са причина за усещането за подут корем. Има много хранителни вещества и съединения, които могат да ни помогнат да се преборим с проблема. Такива са глутамина, N-ацетил глюкозамина, цинк карнозина, метилсулфонилметана, както и продукти като лайката, куркумата, костния бульон и желатин.

#Липса на достатъчно сън
Когато лишаваме организма си от достатъчно сън, Централната ни нервна система не получава достатъчно почивка. В резултат на това храносмилателната функция е потисната, а коремът се подува.

#Липса на движение
Движението е живот. Всички видове физическа активност помагат на мозъкът да функционира пълноценно, а оттам и да реагира адекватно на всяка една потребност на организма, включително и на храносмилането. Сред дисциплините, които подпомагат работата мозъка и функционирането на храносмилателния тракт са йога, ходене, стречинг и плуване.

#Запек
Подуване на корема и запекът често вървят ръка за ръка. Най-често запекът е следствие на заседнал начин на живот. Хидратацията, адекватния прием на мазнини, фибри и минерали, както и физическата активност и достатъчният сън са първите стъпки в борбата с това състояние.

#Стрес
Психическите проблеми и стресът често водят до подуване на стомаха, а също така и нарушенията в кръвообращението. Ето защо е добреда отделяте повече време за почивка и релаксиращи дейности, като разходки сред природата, планински преходи и спорт.