Казват, че виното, както и любовта, оставя трайна следа върху повърхността, на която е попаднало. Затова трябва да бъдем особено внимателни с напитката на боговете. Често не е достатъчно само да купим бутилка скъпо вино, за да впечатлим гостите (или госта си). Всеки вид, независимо бяло или червено, пенливо или десертно, има своя особеност при сервирането. Някои видове се поднасят преди това, оставени на стайна температура, а други е нужно да бъдат охладени предварително. Основната причина за това е, че вкусът и ароматът на виното лесно се повлиява от висока или ниска температура.

Снимка: istockphoto.com

Така например тежките червените вина се сервират с температура от 17-19 градуса, а за по-леките разновидности 15 градуса е чудесна температура. Ако червеното вино се сервира прекалено топло, мирисът на алкохол става прекалено натрапчив, а ароматът на самото вино – не толкова примамлив.

За да постигнете оптимална температура на виното и то да отключи всичките си приятни аромати, можете да го сложите за 10 минути в лед преди сервиране (ако преди това е било на стайна температура), или да го сложите за 20 минути в хладилника.

Снимка: istockphoto.com

Ето как можете да впечатлите гостите си, като им сервирате перфектното охладено вино според вида:

Бордо, Зинфандел, Сира – 17-19°C

Пино Ноар, бургундско, Кианти – 14-16°C

Божоле, Мерло – 12-14°C

Шардоне – 12-13°C

Розе, Семийон, Вионие – 10-12°C

Ризлинг, Вердельо (Вердехо) – 8-10°C

Десертни вина – 8-10°C

Совиньон блан, Пино Гри – 6-18°C