Наднорменото тегло в средна възраст “състарява” мозъка с цели 10 години, сочат резултатите от ново изследване на Университета в Кеймбридж, цитирани от ръководителя на проучването д-р Лиза Ронан от Катедрата по психиатрия.

За целта били сканирани мозъците на 473 участници, като установените промени в мозъчната структура на хора с наднормено тегло обикновено са отговаряли на тези, наблюдават у по-възрастни хора – 50-годишните с наднормено тегло имали обем на бялото вещество в мозъка, сравнимо у 60-годишни с нормално телосложение.

Обемът на бялото вещество – тъканта, която свързва различни зони на мозъка и позволяваща трансфера на информация между тях – е бил свит много повече у лица с индекс на телесна маса над 25. А това крие повишен риск от влошаване на когнитивните способност и развиване на деменция.

Проучването на Кеймбридж не е установило никакви различия в когнитивните способности, когато участниците в изследваната група (на възраст между 20 и 87 години) са подложени на IQ тест – но сканиране на мозъците им след години, ще даде възможност на учените да установят евентуални промени, които да сочат умствено отклонение.

“Все още не знаем какви ще бъдат последиците от тези преждевременни промени в структурата на мозъка. Ясно е, че за нас това трябва да бъде отправна точка, за да проучим по-задълбочено ефектите от телесното тегло, диетите и физическите упражнения върху мозъка и паметта”, казва проф. Садаф Фаруки от Кеймбридж.

Човешкият мозък естествено губи обем и се свива с напредване на възрастта, но учените все повече осъзнават, че затлъстяването – вече неразривно свързано със заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови проблеми – оказва влияние и върху прогресивното състаряване на мозъка.

Проф. Пол Флетчър от Катедрата по психиатрия, заявява: "Живеем във времена на застаряващо население с осезаемо затлъстяване, така че е важно да установим как биха могли да си взаимодействат тези два фактора, тъй като последствията за здравето са потенциално сериозни.