Хранителният състав на лещата е много ценен. Тя е богата на растителни протеини, което я прави страхотна храна за всеки, който се натоварва с физическа работа или спорт.

Изобилието на фибри позволява лещеното ястие да ви държи дълго време сити. Разтворимите фибри намаляват нивото на кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите фибри засилват метаболизма и храносмилателните процеси като съкращават забавянето на храната в червата. Това намалява риска от рак на дебелото черво, поради редовното освобождаване на червата.

Изофлавоноидите предотвратят развитието на естроген-зависимия рак на гърдата.

Не съдържа глутен и е подходяща за хора с глутенова непоносимост.

Лещата принадлежи към зеленчуците варива - боб, грах, зелен фасул, нахут, но е най-леката от тях, защото не подува корема.

Снимка:Thinkstock/Getty Images