Продължаваме да разкриваме ползите за здравето при лечение и отслабване от куркумата и нейната мощна съставка - куркумина - благодарение на съветите от фитнес инструктора Станимир Михов.

8. Куркуминът може да е полезен при превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света. За съжаление, все още няма напълно доказала се успешна терапия за болестта. Следователно, предотвратяването ѝ е от първостепенно значение. Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят основна роля в болестта на Алцхаймер. Както беше споменато, куркуминът има благоприятен ефект и за двете. Една от ключовите особености на болестта на Алцхаймер, е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки. Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер, трябва да бъде проучвано допълнително.

Накратко: Куркуминът може да има сериозни ползи при превенция на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративна болести.