Камелия Койчева е икономист от Варна и майка на две деца. На 28-годишна възраст и бременна й откриват карцином на щитовидната жлеза. Ето какво споделя младата варненка за шока от диагнозата, за лечението и за щастливата развръзка.

Камелия, как разбрахте, че имате карцином на щитовидната жлеза?
Това се случи 2015 г. Тогава дъщеря ми беше на 4 годинки, а аз бременна във втори или трети месец. На огледалото в банята забелязах, че имам подутина на шията. Още преди това на една детска консултация педиатърката на дъщеря ми ме попита дали имам гуша. Честно да си кажа, не знаех изобщо какво е гуша, нито къде се намира щитовидната жлеза. В семейството нямам близки със заболявания на щитовидната жлеза. Предполагам, че карциномът се е получил от стрес и от негативни емоции. Разрових се в интернет и разбрах, че трябва да отида на преглед при ендокринолог. Запазих си час при един от най-добрите варненски ендокринолози и близо месец трябваше да чакам за прегледа. Установи, че имам карцином, който е обхванал и двата лоба на щитовидната жлеза. Каза ми, че жлезата трябва да се махне напълно и да направя аборт.

Как приехте тази диагноза?
Приех я много тежко. Беше нещо ужасно. Въпреки че ендокринологът беше много добър специалист, той нямаше никакъв подход към мене като пациент. Стоеше, преглеждаше ме и мълчеше. Само ме попита в кой месец съм бременна. На следващия ден ми взе биопсия и резултатът беше папиларен карцином. Имаше разсейки в лимфните възли. Направо се отчаях. Нищо не ми обясни, а аз седях и плачех. Той беше диагностик и не можеше да ми каже дали операцията е спешна, дали мога да си запазя детето и тогава да се оперирам. Каза ми да се свържа с хирург, даде ми контакти на хирург от Варна. Намерих го и той ми каза абсолютно същото – да направя аборт и веднага да ме оперира.

В този момент много ми помогна моето семейство. Препоръчаха ми проф. Пандев. Цяла нощ пътувах до София и се срещнах с него точно на деня на здравния работник. Но преди да го намеря, обърках болниците. Попаднах на друг ендокринолог и хирург, който ми взе от ръцете папката с изследванията. Само погледна и каза: „Вие сте веднага за операция. Трябва всичко да се махне”. Направи ми неприятно впечатление. Подходът към пациента е много важен. По съвсем друг начин проф. Пандев говори с пациентите си, той обяснява всичко. Професорът е уникален човек, предразполага те да му имаш доверие. На консултацията с него ми олекна, защото преди това на консултациите във Варна ми казваха най-лошото и никакви други варианти. А той ми обясни съвсем ясно какво е положението, че карциномите на щитовидната жлеза се развиват бавно и най-важното – посочи ми вариантите и ми даде възможност аз да избера.

Какво избрахте всъщност?
Първо да родя и тогава да се оперирам. Изкарах си цялата бременност, като ходех цяло лято на контролни прегледи при проф. Пандов. Така през октомври родих сина си, който вече е на 3 години. След раждането трябваше да ми направят две операции, защото трябваше да се отстрани абсолютно всичко, цялата щитовидна жлеза. И двете операции бяха доста продължителни. Около пет часа беше първата, втората след 1 – 2 месеца също беше продължителна. Дотогава изобщо не бях оперирана, нито съм се разболявала и очаквах, че ще бъде болезнено. Но операциите изобщо не бяха болезнени. Въпреки продължителността им веднага след тях си бях в стая, а не в реанимация. Не съм приемала допълнително болкоуспокояващи.

Много лесно минах през всичко. Макар че след първата операция вдигнах температура, защото се оказа, че съм алергична към повечето от упойките. Втората операция беше сложна, защото трябваше да се реже точно зад гласните струни. Имаше опасност, ако ми засегнат гласните струни, да не мога да говоря. Но гласът ми се възвърна много бързо. Когато преминах през стандартното лечение с радиойод в болница „Света Марина”, там се учудиха колко прецизно ми е направена операцията. Радвам се, че запазих бременността и родих сина си.

Как се чувствате сега?
В момента се чувствам много добре, всичко е наред. Вкъщи съм и си гледам двете деца. Мъжът ми пътува по корабите и се налага аз да поема основно грижата за децата. Предстои ми още една операция, но тя е лека, просто манипулация за доизчистване.

Какво ще посъветвате жените, които в момента научават диагнозата карцином на щитовидната жлеза?
Няма как в началото човек да не се разстрои. Искам да им кажа винаги да търсят второ, трето, ако трябва и пето мнение. Иначе може да направят лош избор. На мене ми помогна семейството. Близките ми се разтърсиха и намериха при кого да се оперирам. Оттогава много познати съм препратила при проф. Пандев. Той ми е кумир. В началото е шокиращо, но когато има кой да ти даде надежда, да ти обясни, всичко се променя.

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и Първата в България онлайн платформа за социално значими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София се провежда Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Съпътстващо събитие ще бъде Първата пациентска конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, организирана от ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза). Своят опит ще споделят представители на най-успешните пациентски организации от Германия, Холандия и други европейски страни.