За да разберем как работи една от най-популярните дамски диети в интернет и отслабва ли се изобщо с нея, даваме думата на опитния фитнес инструктор Станимир Михов! 90-дневната диета отчасти е базирана на принципа на разделното хранене. Разделя се на четири дневни цикъла, през които се препоръчва да се храните по следния начин:

Ден 1: Белтъчини – месо и млечни продукти, яйца, риба, зеленчуци.

Ден 2: Сложни въглехидрати – бобови растения, зърнени храни и кореноплодни растения и зеленчуци.

Ден 3: Прости въглехидрати – разрешени са сладкиши, торти и други, но без добавяне на мляко и яйца, а за вечеря – сладкиши, торти, сладолед, шоколад.

Ден 4: Витамини – само плодове, ядки и семена, които можете да съчетавате със зеленчуци.

На всеки 29 дни има ден за разтоварване (за 90 дни се събират общо 3 такива), в които не се разрешава консумиране на храна, а само на чиста негазирана вода. След деня за разтоварване трябва да следва витаминен ден и после протеинов. Съществуват и допълнителни правила като това, че може да се храните само между 12 и 20 ч., закуската трябва да се състои само от плодове, основното хранене е на обяд, а вечерята трябва да бъде в два пъти по-малко количество от обяда и т.н.

Авторките на диетата Бреда Хробат и Мойца Поляншек нямат медицинско или друго профилирано образование.

Снимка: iStock

Защо 90-дневната диета е толкова популярна?

Диетата започва с обещание, че ще свалите 15-25 кг за 90 дни като в нея няма почти никакви ограничения. Можете да хапвате всичко, което пожелаете - включително сладкиши, торти, шоколад и пица, но само в определени дни и часове. Друга причина да е толкова популярна, е, че се рекламира от хората, а не от компания, която се опитва да продаде продукт.

При започването й, бързо се наблюдава спад в килограмите и ентусиазирани от светкавичния резултат, хората споделят колко са свалили, като по този начин мотивират други да направят същото. Но истинският ефект, който вярвам, че всеки търси, не е само в свалените килограми, а и в начина, по който изглеждаме. Чували ли сте израза, че килограмите и това, което показва кантарът, не са най-важното, а как изглеждаме в огледалото, както и най-вече как се чувстваме в собствената си кожа? Всеки споделя за "постигнатото", но колко са хората, които споделят и за другата страна на монетата – негативите от подобна диета?

Всъщност има научни проучвания, които са изчислили това съотношение и то е 98:2 (процент споделили резултатите си, повлияни от положителната емоция, срещу процент споделили резултатите си, след като са изпитали негативното от дадено събитие, съчетано с нотка на срам или притеснение относно това, как ще изглеждат в очите на други).

След приключване на популярната диета, никой не споделя публично как се чувства, защото често не само тялото се "сдобива" с целулит и/или стрии, но понякога се връщат и голяма част от килограмите или дори всичките. Оказва се, че голям брой от хората, стигнали късен етап или завършили 90-дневната диета, се чувстват излъгани от това, че никой не споделя негативите от нея, а само положителното. 

Снимка: iStock

Как работи 90-дневната диета и отслабва ли се с нея?

Отговорът е НЕ. Причината, поради която се свалят килограми с 90-дневната диета, е в разликата между изразходваните калории и тези, приети с храна. Обикновено при разделното хранене, ястията имат обща намалена калоричност, заради изключването на един макронутриент за период от време. Автори на книги с рецепти за разделно хранене се насочват основно към ястия, богати на зеленчуци, тоест със засищащ ефект и ниска калоричност.

Също така, хората, които се захващат с подобен тип диети, често преди това са консумирали нездравословни и висококалорични храни и напитки в несъобразени количества. Колкото по-лоши хранителни навици е имал човек преди да започне 90-дневната диета, толкова по-голяма амплитуда в килограмите ще даде тя. Трябва да се вземе и предвид фактът, че наблюдаваната загуба на килограми първите няколко дни, не са изгорени мазнини.

Причината за бързата загуба на телесно тегло, са ограниченията във въглехидратите и храните с добавена сол и натрий, които са основни отговорници за водния баланс и съхранението на вода в тялото. Това е причината, хората да мислят, че от разделно хранене се отслабва. Отслабването в този случай е заради създалия се калориен дефицит и водна манипулация, а не заради разделния прием на храните.

Очаквайте Обобщение на недостатъците на 90-дневната диета от Станимир Михов!