Работа в модерен офис със съвременна техника, дизайнерски цветови решения, хрумки в използване на пространството превръщат тази среда в примамливо място. Всичкото това има своите прекрасни производствени и творчески резултати, но и няколко неудобства, които се отразяват на здравето. Първенството по вредност държи хиподинамията – обездвижването.

Тялото не е предназначено да остава в седяща поза повече от половината време на денонощието в продължение на десетилетия. Сериозни са последиците, сред които най-масовите са: запек, затлъстяване, хипертония, болки в кръста, болки във врата, камъни в бъбреците.

Справяне с хиподинамията

Ходете на работа с велосипед или пеш за 2-3 спирки на обществения транспорт. Разходка в обедната почивка, ежедневни упражнения у дома или във фитнес зала, а също разходка с домашния любимец сутрин или вечер са достатъчни за цялостно раздвижване.

Похапване на бюрото е втората по значимост вредност за работещите в седнала поза. Седенето целодневно пред компютъра предразполага да се изяждат автоматично 2-3 опаковки гризини, солети, кейкчета, шоколад. С тези на пръв поглед безобидни храни, може да си докарате висок холестерол, запек, гастрит.

Справяне с яденето на снаксове

Когато искате нещо да гризнете, по-добре купете предварително свеж плод, удобен за консумация на бюрото, или кисело мляко.

Третата вредност при работа в офис е дехидратацията. Обезводненият човек не може да се концентрира, става раздразнителен, по-лесно образува камъни в бъбреците. А също кафето е силен диуретик, което допълнително обезводнява организма.

Справяне с дехидратацията

Пиене на вода около 1,5 л да стане ежедневен навик. Всяко кафе да се придружава от 2 чаши вода. Когато усетите, че искате да похапнете нещо, изпийте чаша вода. Има теория за напълняването, че човек обърква чувството си за жажда с чувството за глад. За радост, в много офиси има осигурена вода за пиене.