Редовното лишаване от сън в полза на дискотеки, забавления и удоволствия или работа вкъщи, защото времето не стига, крие куп опасности за здравето. Не е нужно дълго време да прекарвате безсънни нощи, за да се проявят сериозните симптоми. Сред тях са както оплаквания от тялото, така и неприятни промени в психиката и емоциите: 

Покачване на килограми и нивата на кръвната захар.

Повишаване на кръвното налягане с рискове  за инфаркт и инсулт.

Засилена раздразнителност и тревожност с намаление на концентрацията и паметта.

Влошаване на сексуалния живот и взаимоотношенията в семейството.

Намалена работоспособност и склонност към грешки.

С две думи - редовното недоспиване разболява и състарява. Затова не се лишавайте сами от сън. Ценете всеки час в уюта и топлината под завивките. Времето прекарано в леглото е полезно и безусловно необходимо.

Пропуснатият сън не може да се компенсира с продължително наспиване след време. Процесите на възстановяване на клетките, силата и енергията, необходими за следващия ден, с нищо друго не могат да се заменят. Въпреки че, организмът има резерви, които могат да покрият епизодичното бодърстване през нощта, те са лимитирани.

Още повече, в нощното будуване действителността изглежда по-зловеща и безизходна. Достатъчно е да си спомните вечната поговорка: "Утрото е по-мъдро от вечерта", за да не давате съня си на никаква цена.