Ако си мислите, че след като сте измили ябълката с вода под чешмата или отъркали в блузата, сте я почистили достатъчно добре - живеете в заблуда.

Един много прост трик ще ви помогне да премахнете пестицидите от плодовете максимално ефективно - със сода за хляб.

Резултатите от изследване на учени от Университета на Масачузетс сочат, че когато ябълките бъдат накиснати между 12-15 минути в 1-процентов разтвор на сода във вода, това премахва 80% от тиабендазола и 96% от фосмета - популярен фугницид и инсектицид, използвани в селското стопанство.

Миенето на плодовете с разредена белина или само с вода има много по-малък ефект при отстраняване на пестицидите, а изтриването на ябълките с плат изобщо не премахва въпросните химикали.

"Ако фабричното почистване на ябълките с белина е наистина ефективно, не бихме се тревожили за почистването на плодовете вкъщи, нали така? Но не е такова. Най-лесният начин да ги измием вкъщи, е с вода под чешмата, но това също не е ефективно. За да премахнете пестицидите, препоръчваме да добавите малко сода", заявява ръководителят на изследването Лиле Хе от американския университет.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry.