Вчера бях на 4-часово обучение за оказване на първа помощ. Научихме много полезни неща, като например че противно на легендата бебе или дете не се обръщат с главата надолу, когато са глътнали нещо. Със сигурност най-интересният факт сред всички превръзки, порезни рани и изгаряния бе свързан с песента на Би Джийс с ироничното за контекста име “Stayin’ Alive”.

Оказва се, че бийтът на диско хита от 1977 г. съвпада с ритъма, в който трябва да се прави сърдечен масаж. 

Медиците препоръчват натискът върху гърдите да се прави с честота 100 за минута, а ритъмът на “Stayin’ Alive” е 103 в минута. По тази причина в САЩ и в някои европейски държави операторите от спешните колцентрове имат готовност да пуснат песента на хората, които им звънят в търсене на помощ за пострадал човек.

Наред с музиката те дават и други напътствия – на всеки 15 секунди масажът се спира, правят се две вдишвания уста в уста (носът на пациента се запушва), след което отново се продължава с масажирането.

От миналата година в метрото на София има дефибрилатори, които са напълно автоматизирани. Те сами преценяват дали трябва да се направи масаж и дали има нужда от дефибрилация. Следвайте гласовите инструкции на апарата, ако ви се наложи да го използвате.