Гъбичките, където и да се намират по тялото, са твърде неприятни. Създават неприятна миризма и съвсем не са безобидни. Още повече, че са много упорити при лечение. Гъбичките са заразни и при занемарена хигиена не е изключено човек да се сдобие с тях при носене на чужди обувки, пантофи, джапанки или ходене боси в обществени басейни и сауна. Идеалните места за развитие на гъбички са кожните гънки, когато се задържат влажни. 

Краката в затворени обувки и ботуши лесно се запарват, ако останете с тях в топло помещение през целия ден. Не обувайте един и същи чифт всеки ден. Достатъчно е да имате два чифта обувки за сезона, които да редувате. Идеята е да дадете време да бъдат сухи отвътре. Може да използвате антимикотични спрейове, дезодоранти и пудри за обувките.

При къпане обръщайте внимание на ходилата като ги измивате добре със сапун. След това ги подсушавайте, защото гъбичките не могат да се размножават на сухо. При склонност към изпотяване на краката използвайте пудра, за да поддържате кожата суха, така че да не се задържа влага. Предпочитайте памучни чорапи, тъй като те абсорбират влагата.

Гъбичките винаги идват отвън при контакт с домашни животни и хора, които имат гъбична инфекиция. Отомикоза (гъбичките в ушите) се срещат много по-често, отколкото предполагате. Също се проявява със силен сърбеж, който провокира разчесване. Локално облекчение настъпва от почистване на ушния канал с тампон със салицилов спирт.

Това е само част от разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София” по bTVRadio на 11 ноември 2014 г. Интересни подробности може да чуете от аудиозаписа "Как да се предпазим от неприятните гъбички”, публикуван в началото.  

За диетата при хронична гъбична инфекция, включително кандидоза на лигавицата на устата, езика, гърлото или гениталиите прочетете нататък.