Диетоложката д-р Татяна Залетова заяви, че някои плодове и зеленчуци предпазват от ултравиолетовите лъчи.
Според нея пигментът ликопен, който се съдържа в плодовете, зеленчуците и горските плодове, помага на организма да се бори с оксидативния стрес - включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина.
Ликопенът се съдържа в по-големи количества в доматите, динята, червените чушки, шипките, гуавата и червените грейпфрути.
Според нея, за да се повиши защитата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи, човек трябва да консумира 100-250 грама богати на ликопен плодове или зеленчуци дневно.
Лекарката заявява, че доматеното пюре може значително да подобри защитата на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, пише още БГНЕС.
Вижте идея за рецепта с домати в следващото видео: