Случаите на инфаркти и инсулти намаляват след широката забрана на трансмазнините в окръзи на американския щат Ню Йорк, демонстрирайки потенциала й.
Частично хидрогенираните мазнини се съдържат масово в продуктите от хранително-вкусовата промишленост като бисквити, кексове, пасти, торти, вафли, маргарини, хамбургери, крекери, както и в пържените картофи и храни във веригите за бързо хранене.
Трансмазнините са с научно доказан двоен вреден ефект върху човешкото здравето, защото увеличават лошия (LDL) холестерол и намаляват добрия (HDL) холестерол в кръвта, увеличавайки по този начин риска от сърдечносъдови проблеми.
Случаите на пациенти в болниците с инсулт и инфаркт са намалели с 6% в окръзите на щата, спазващи забраната за трансмазнини, сочат резултатите от изследването на кардиолога д-р Ерик Бранд от университета Йейл в "JAMA Cardiology".