Наскоро учени и психолози от Университета на Нов Южен Уелс (Австралия) достигнали да извода, че, пречупена през призмата на женските очи, силата на мъжката привлекателност нараствала правопропорционално с количеството набола брада по мъжкото лице. За да впечатли и развълнува сърцето на една дама, според резултатите от анкетата, мъжът трябва да е горд притежател на най-малкото 10-дневна брада.

Изследването било направено с участието на 351 жени и над 177 хетеросексуални мъже. Мъжете в експеримента имали брада и учените ги снимали в различни етапи, в промеждутъка между които анкетьорите показвали кадрите на въпросните дами.

Жените участнички демонстрирали подчертано по-голям интерес и предпочитание към мъжете с 10-дневни бради. Повечето мъже с 5-дневни бради били определени от представителките на нежния пол като мъже със средна привлекателност.

Едно от интересните заключения на това проучване е, че мъжествеността, която привлича и се харесва в жените се крие в най-явният атрибут, подчертаващ мъжествеността – обилното окосмяване на лицето.

Според изследванията в експеримента реакциите на дамите не били повлияни от каквито и да било колебания в хормонално отношение.

Друг любопитен аспект в експеримента е фактът, че почти всички представителки на нежния пол били единодушни в мнението си и по още един въпрос – според тях небръснатите мъже излъчвали не само повече чар, темперамент и сексапил, но и внушавали у дамите по-силно чувство на доверие.

Интересно ще ни бъде да научим какви са вашите предпочитания и симпатии?