Най-добрата профилактика, за да се избегнете риска от развитие на рак на гърдата, е да поддържате нормално тегло и да спрете или намалите до минимум консумацията на алкохол.

Поддържането на здравословно тегло и отказът от редовна консумация на алкохол може да помогне за предотвратяване на хиляди случаи на рак на гърдата, установяват резултатите от ново изследване.

Проучването е на австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) в Сидни, а констатациите биха могли да помогнат за бъдещи стратегии за контрол на рака на гърдата.

Мащабното изследване анализира медицинските данни, събрани от 6 австралийски кохортни проучвания, обхващащи над 200 000 жени, като оценява каква част от предменопаузалния и постменопаузалния рак на гърдата може да бъде предотвратен чрез промяна в начина на живот.

"Открихме, че сегашните нива на наднорменото тегло и затлъстяването ще са отговорни за най-големия дял от предотвратими бъдещи ракови заболявания на гърдата - по-специално 17 500 или 13% от рака на гърдата през следващото десетилетие", казва д-р Маарит Лааксонен.

Снимка: iStock

"Редовната консумация на алкохол е вторият най-голям причинител на туморното заболяване - 13% от пременопаузата и 6% от случаите на рак на гърдата постменопауза, което са 11 600 случая през следващите 10 години, се дължат редовно на консумация на алкохол", допълва ръководителят на изследването.

Всички тези случаи могат да бъдат предотвратени, при въздържане на дамите от алкохолните напитки.

Здравните власти в Австралия препоръчват да не се пият средно повече от два алкохолни напитки на ден, докато сега проучването установява, че рискът от рак на гърдата се увеличава при средна консумация на дори една алкохолна напитка дневно.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal of Cancer".