Излекуваните от рак жени са с 1/3 по-малка вероятност да забременеят в сравнение с останалите, сочат резултатите от изследване на шотландски учени от Университета на Единбург.

Широкомащабното проучване проследило 23 201 излекувани жени с ракови заболявания и последвала бременност в Шотландия за периода 1981-2012 г. Резултатите сочат, че вероятността за излекуваните от рак жени да забременеят е над 1/3 по-малка, в сравнение с останалите в същата възрастова група.

Едва около 21% от излекуваните от жени за пръв път забременели след диагностицирането им с раковото заболяване, срещу 39% при жените в контролната група, сочат данните за пораженията от противораковите терапии върху репродуктивното здраве при жените.

Снимка: iStock

"Някои жени дори предпочитат да нямат деца, защото самите не са уверени за собственото си здраве", коментира проф. Ричард Андерсън.

Въздействието на раковите заболявания върху бременността разкрива необходимостта от по-добри стратегии за съхраняване на плодовитостта у жените, както и за последвалите бременности през репродуктивната възраст.

"30-годишните жени след преминаване на лечение с химиотерапия имат жансове за зачеване, колкото на 40-годишни. Това не е добре", допълва Джилиън Локууд от "Midland Fertility Services".

Резултатите са представени по време на конференция на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология в Женева.