Чувствате се отпаднали, получавате световъртеж или ви се гади? Познато, нали? Повечето жени по време цикъл изпитват подобни усещания. Но… другият въпрос, който започва да пулсира в съзнанието ви е: дали пък не съм бременна? Ето най-ранните признаци за наличие на бременност, които могат да ни помогнат в отговора на този въпрос.

Повишена телесна температура

По време на овулация температурата на тялото обикновено се повишава. Ако тя не се нормализира до деня на менструацията ви и дори продължи след нея, вероятността да сте бременна е голяма.

Липса или закъснение на менструация

Липсата и закъснението на менструация в повечето случаи е първият индикатор, който ни навежда на мисълта, че нещо ново и красиво започва да се случва в тялото ни. Разбира се, прегледът при гинеколог в този случай е наложителен, тъй като подобно явление може да индикира за проблем от здравословен характер.

Умора

Чувството на отпадналост и лесната умора са сред най-често срещаните симптоми на бременността. Повечето жени, които не все още не допускат такава вероятност, се опитват да решат проблема с консумацията на повече кафе. А всички знаем, че кафявата напитка не е препоръчителна в този момент. Ето защо, най-доброто, което трябва да направите в този момент е първо да си помислите за вероятна бременност и да намерите повече време за пълноценна почивка.

Цветно леко вагинално кървене

Около 25 % от бременните жени в първия месец на бременността, вместо менструация, се сблъскват с леко зацапване, характерно с кафявия си или розов цвят. То се дължи на имплантацията, когато оплодената яйцеклетка се захваща за маточната стена, което обикновено става около 7- 10 ден след оплождането на яйцеклетката.

Спазми и подуване

Някои жени изпитват спазми в долната част на корема. Заблуждаващото в случая е, че такива усещания се свързват с дните около идването на менструацията или с периода на овулация.

Гадене

Установено е, че сутрешното гадене се проявява при около 85% от бременните в периода от първия до втория месец след началото на бременността. Но това не е закон. То може да се прояви по всяко време на деня. Гаденето и позивите за повръщане могат да бъзат провокирани както от определени храни (предимно от месни и млечни продукти), така и от специфични миризми. За радост на част от бременните, те не изпитват този неприятен симптом през цялата си бременност.

Потъмняване на зърната и болезненост на гърдите

Под действие на повишеното ниво на хормоните по време на бременността се натрупва повече меланин (кафяв пигмент) в клетките на зърната на гърдите. Жените, които имат по-тъмен цвят на кожата по-трудно биха забелязали потъмняването им или го установяват на по-късен етап от бременността – едва около 10-тата гестационна седмица. Освено това зърната на гърдите още в първите дни се увеличават и стават чувствителни.

Главоболие

Главоболието в този период често пъти е натрапчиво и, ако се установи наличие на бременност, е препоръчително да се избягват всякакви аналгетици. То е резултат на повишеното ниво на хормоните и увеличаването на кръвния обем. Главоболието отшумява постепенно още в първите седмици от бременността, кога оорганизмът започне да се адаптира.

При все че горепосочените симптоми могат подскажат наличие на бременност, те не са гаранция за такава. Подобни промени в състоянието ни могат да бъдат и от най-различен здравословен хракатре, така че посещението на лекар-специалист при всички изброени случаи е задължително.

_____
/Използвани са материали от различни източници./