Интернетът, без който не може и един ден. Много са предимствата на глобалната мрежа, но се случва недобронамерени хора да я използват, за да притесняват, да обиждат и да заплашват чрез нея. Всеки е получавал извинително писмо от свой приятел, въвлечен в нецензурни публикации, защото профилът му е бил използван от друг - злонамерен човек.

Псевдонимите и временните имейл адреси позволяват анонимност, зад която лесно се прикриват автори на вулгарни снимки и текстове, които целят да ви тормозят или да ви разстройват. Това е нова форма на виртуален тормоз, родена в условията на съвременните комуникационни технологии, наричана "дигитален тормоз”, "електронен тормоз”, „кибертормоз”.

Ваше лично право е да игнорирате всеки акаунт във фейсбук, скайп, класически интернет сайт, който не ви носи знание или забавление. Не е нужно да се доказвате, защото понякога водени от любопитство или авантюристично чувство създавате фриволно приятелства, но не знаете с кого комуникирате насреща. Може да се окаже, че контактувате с фалшив профил, на който се качва и изпраща обидна информация. Не сте задължени да отговаряте на предизвикателствата и въпросите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images