Едва ли точно днес на Йордановден, когато много хора имат именници в семейството и сред приятелите си, ще могат да се разтоварват, но пък могат да имат едно наум, когато отидат на гости. Разбира се, че ще опитат от всичко сервирано, но могат да се ограничат в количеството. Хранителното разтоварване е с цел детоксикация на организма от разградните продукти на протеините и мазнините.

Специалистите съветват да не се започва с рязко ограничителни диети, защото през празниците стомахът е привикнал с повече и то тежка храна. Ако рязко се промени режима на хранене, има  риск чувството за глад още повече да се изостри.

Когато знаете, че вечерта ще сте на гости, за закуска яжте овесени ядки или тиква, а на обяд – лека зеленчукова супа. Поднесените десерти консумирайте не наведнъж. Основната препоръка е да не се забравя необходимото количество зеленчуци, плодове и вода в ежедневното меню.

Сутрините започнете да пиете чаша топла вода и сока от половин лимон. Ползите са много. Лимоните притежават високо съдържание на витамин С, който е необходим за имунната система в борбата с вирусите. Лимоните балансират нивото на рН в организма. Въпреки че на вкус са кисели, лимоните са алкална храна, която успокоява стомаха. Топлата вода стимулира перисталтиката на стомашно-чревния тракт и помага за регулиране  на теглото. Действа още като естествен диуретик.

След всички тези съвети ще постигнете нужния баланс и ще сте готови за нови проекти и успехи през новата година.

Това е част от разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов в ефира на bTVRadio в предаването "За София” на 6 януари 2015 г. Аудиозапис на целия разговор е публикуван в началото.