Липсата на достатъчно слънчева светлина през мрачните есенни дни не позволява на мозъка да произведе необходимото количество серотонин - хормона на щастието, който вечер се превръща в мелатонин, за да ни осигури здрав сън. Оттам идват и сезонните афективни разстройства, но да не се отклоняваме.

Когато няма серотонин заради липсата на слънце - няма и мелатонин, което прави нощния сън неспокоен и некачествен. Като резултат, сутрините започват да изглеждат още по-невъзможни - не само заради лошото време навън, но и заради недоспиването през нощта.

Производен на серотонина, мелатонинът е невромедиатор в епифизната жлеза на мозъка, чиято секреция е слаба през деня и се увеличава на тъмно. Мелатонинът не само подпомага съня и подобрява качеството му, но е мощен антиоксидант, помагащ за унищожаване на вредните радикали в организма - затова е познат и като "хормон на младостта". Именно сънят помага на организма и мозъка да се възстановят след деня и да отпочинат нощем, откъдето идва и поговорката "Сънят е здраве!".

Снимка: iStock

Но какво да направим, ако не можем да си осигурим производството на достатъчно серотонин и мелтонин, но искаме да се радваме на по-здрав сън? Тогава на помощ идва съветите на фън шуй експертката Аманда Гиби Питърс от Далас.

Покрийте или премахнете огледалото в спалнята, ако имате проблеми при заспиването, тъй като огледалата са вредни за съня, заявява специалистката пред MindBodyGreen. Ако не искате да се разделяте с огледало в спалнята, поне го окачете на стена, която не е срещу леглото, защото според фън шуй принципите огледалата отразяват негативната енергия и не позволяват на човек да заспи, ако лежи срещуположно. А както вече казахме, сънят е здраве. И не само: