Зеленчуците са особено ценни за организма. Те съдържат много витамини и минерали, способстват за отслабванетои прочистването на организма, помагат на тези, които страдат от често повишаване на кръвното или неговите резки скокове нагоре-надолу.
Ето защо ви предлагаме няколко зеленчукови рецепти, които ще ви помогнат да съвместите приятното с полезното.
Строга зеленчукова диета
Общото количество плодове и зеленчуци е 1,5 кг: краставици, домати, моркови, зеле, ябълки, чушки, броколи, спанак, цвекло, праз, грах, фасул, целина, тиквички, тиква, 100 г пълнозърнест хляб и 40 г захар (за чая!). От зеленчуците могат да се приготвят салати или леки ястия, подправени с растителна мазнина.
Два пъти в седмицата е допустима употребата на обезмаслени млечни продукти: мляко, извара, йогурт, айран.
Менюто за един ден изглежда примерно така:
• 1-ва закуска: салата от настъргани моркови, овесени ядки и обезмаслно кисело мляко
• 2-ра закуска: краставица
• Обяд: салата от зеленчуци и 2 варени картофа, подправени с растителна мазнина, филийка ръжен хляб
• Следобедна закуска: червена чушка
• Вечеря: салата от зеленчуци с растителна мазнина.
Ако спазвате тази диета в продължение на 1 месец, вие ще отслабнете с 3-6 килограма.
Диета, основаваща се на зеленчуци
• Закуска: 125 грама извара, зеленчукова салата, 1-2 филийки хляб, чай или кафе.
• Втора закуска: 1-2 плода и зеленчуци (краставица, чушка)
• Обяд: супа без мазнина – таратор, зеленчукова
• Постно пуешко или говеждо месо с гарнитура 3 с. л. зелен грах или зеленчукова салата.
• Вечеря: 1-2 плода, 1 диетичен йогурт, 1-2 филийки хляб, зеленчуци, 125 грама извара.
През деня е желателно да се изпиват 10-12 чаши вода, а вместо захар се използват заместители.
Диетата гарантира отслабване с 4 до 7 кг за 1 месец.
Диета “Супа от зеле”
Нейното авторство се приписва на Синди Кроуфорд. Единственото изпитание е да се примирите със задължителната през цялото време супа от зеле, която успява да омръзне за няколко дни абсолютно на всеки.
Рецепта за супата: 1 средна зелка, 6 моркова, 6 глави лук,1-2 чушки, лук, 3 домата, връзка целина, зелен лук, 1/3 чаша ориз.
Зеленчуците се измиват, нарязват и сваряват. 2 минути преди свалянето на тенджерата от котлона в супата се добавят предварително свареният в зеленчуков бульон ориз и нарязаните на ситно целина и зелен лук.
Количеството зеленчуци е разчетено за тенджера с вместимост 3-4 литра.
• 1-3 ден: зелева супа, пресни зеленчуци (без ограничения), 150 грама диетичен йогурт
• 4 ден: зелева супа, 1/2 варено пиле
• 5 ден: зелева супа, варено телешко – 150-200 г
• 6-7 ден: зелева супа, пресни зеленчуци, 150 г йогурт