Замяната на дори само една порция червено месо дневно - например със стек с рибно филе, намалява риска от преждевременна смърт със 17%. Замяната на червеното месо с ядки намалява риска от преждевременна смърт на човека през следващите осем години с 19%.

Изборът на пълнозърнестите храни пред червеното месо намалява риска с 12%. Предпочитането на зеленчуци намалява риска с 10%, на яйцата съответно с 8%, а на бобовите растения - с 6%.

Всички тези данни идват да подскажат, че човек може да добави години към живота си, само като намали консумацията на червено месо. Това показват резултатите от голямо проучване, проведено от изследователски екип на Харвардския университет.

Снимка: iStock

Така замяната само на една порция червено месо на ден - като пържола или порция спагети болонезе с рибно филе - намалява риска от смърт през следващите осем години с 17%.

Замяната на две парченца бекон, една наденичка или сандвич с шунка с риба намалява ранната смъртност с 25%, с пиле до 17% и със зеленчуци - с 18%.

Мащабното проучване е обхванало повече от 81 000 души в САЩ, чиито хранителните навици са били проследени в продължение на осем години, като след това са били наблюдавани още осем години, за да се види как промяната се отразява на тяхното здраве.

Резултатите показват, че хората, които са увеличили приема на червено месо и преработено месо най-малко с половин порция на ден през осемте години, са имали 10% по-висок риск от ранна смърт в следващия 8-годишен период.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Medical Journal".