Здравословното хранене рано или късно ни отвежда към малките буквички на опаковките – там не само виждаме колко калории и какви макроелементи приемаме, но и се информираме за съставките в храните – от базовите продукти като брашно или мляко, до витамините, добавките, дори овкусителите и оцветителите.

Четенето на опаковки е важна част от стремежа към добро хранене. Така ставаме по-съзнателни за качеството на храната и можем по-добре да управляваме калориите за всяко хранене. Това дава не само спокойствие и увереност, но и според ново изследване от Университета Сантиаго де Компостела в Испания, гарантира и по-ниско тегло.

  Учените съобщават за правопропорционална връзка между четенето на опаковки и индекса на телесното тегло. Те сравняват участниците по това дали четат опаковките преди да направят своя избор в магазина и откриват, че жените, които редовно преглеждат консумираните продукти, имат средно 1.5 единици по-нисък индекс на телесното тегло от тези, които не четат. Повечето жени се чувстват чудесно с индекс между 21 и 25, а 1.5 е сериозна разлика. Този индекс не може да се използва от атлети и хора с голямо количество мускулна маса, но за останалите хора е приемлив ориентир за здравословно тегло и спадът в числото със сигурност може да ви накара да се усмихнете на кантара.

Изследването също така разглежда различни фактори от начина на живот на участниците и прави интересни допълнителни наблюдения. Хората в градовете четат етикетите повече, отколкото в селските райони. Пушачите много по-рядко се заглеждат в съдържанието на продуктите. Друг, очакван елемент на изследването е, че много повече жени се интересуват от опаковките, отколкото мъже. А вие четете ли опаковки и каква информация търсите?

Със съдействието на www.artofrealfood.com