Най-вероятно имате приятелка, която постоянно хрупа соленки, протяга се първа към солницата и винаги си поръчва двойно сирене върху пържените картофки. Може би и на вас се е случвало да ‘’умирате за нещо солено’’.

Повечето диетолози са съгласни, че в най-честия случай силното желание за солена храна е симптом за недостиг на минерали. Установено е, че жени които не приемат достатъчно калций, предпочитат много по-солена храна от тези, които си набавят достатъчно от ценния минерал. Солта временно може да повиши количеството на други минерали в тялото и да ‘’излъже’’ мозъка, че проблемът е решен. Може да не ви достигат калий, манган, селен, желязо и други важни за минералния баланс вещества. Вече се досещате, че няма как да си ги набавите с чипс и бързи закуски, затова ви предлагам няколко храни, които сами или в комбинация ще задоволят желанието ви за солено, като същевременно ще доставят ценни минерали и витамини, така че да не се качвате на ‘’соленото влакче’’. Така ще се избавите и от по-страшния му братовчед ‘’сладкото влакче’’. Всеки, който късно вечер е редувал сладко със солено знае за какво говоря – хапвате малко чипс, после малко шоколад, след това малко фъстъци и накрая сладолед – или ви е твърде сладко или твърде солено, а междувременно организмът ви не получава това, от което има нужда. Тогава? Ето няколко по-добри предложения:

Маслини и кедрови ядки

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosМаслините са естествено солени, засищат бързо и са богати на полезни мазнини. Те са благоприятни за здравето на храносмилателната система и се борят със стареенето на ставите. Съдържанието им на желязо, мед и витамин Е ги прави много подходящи за похапване, когато ви зове соленият вкус. Смесете десетина черни или зелени маслини с шепа кедрови ядки, за да си набавите и манган, магнезий и форсфор.

Кисели краставички и сирене ементал

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Естествено ферментиралите зеленчуци са все повече във фокуса на търсещия здраве съвременен човек. Богати на ензими и пробиотици, киселите краставички имат ниско съдържание на калории и засищат за часове. Комбинирайте 4-5 краставички с 30 грама сирене ементал, за да си набавите и калций и фосфор – два важни минерала за костите и мускулите.

Бразилски бадеми

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Бразилските бадеми са сериозно оръжие срещу желанието за солено. Ядките произлезли от Южна Америка са един от най-богатите източници на селен в природата. Може да ги запечете на ниска температура (125 градуса) и лекичко да ги посолите с морска или хималайска сол. 50 грама бразилски бадеми са напълно достатъчно количество.

Прясна моцарела с песто
Тази комбинация се харесва на всеки почитател на италианската кухня и особено на влюбените в салата Капрезе. Моцарелата ще ви дари с калций и форсфор, а пестото добавя дълбок и богат вкус и помага да се поглезите с нещо специално - заради успокояващия ефект на моцарелата.

Със съдействието на www.artofrealfood.com