Трудно се спазва разумен режим на хранене, ако постоянно сте преследвани от глад. Колкото по-уморени, стресирани и раздразнителни сте, толкова повече ще ви се иска да подобрите настроението и енергията си като хапнете нещо вкусно и сладко. Вместо да посягате към шоколад, обърнете се към нещо съвършено различно – ароматерапия.

Ароматни масла от различни растения доказано помагат за облекчаване на стрес и болка, повишаване на енергията и подобряване на настроението. Освен на емоциите, ароматните масла влияят и на възприятието ни за глад и ситост. Щом нещо толкова простичко може да повлияе на емоциите ни и да намали желанието ни за сладки лакомства, защо да не опитаме?

Ароматерапевтите казват, че за всеки човек има конкретни ароматни масла и съветват да опитваме различни видове докато усетим най-добър ефект. Специално за контрол на апетита те препоръчват няколко класически масла: грейпфрут, лимон, мента, ванилия, сандал, бергамот, иланг иланг, кимион, джинджифил, мащерка, жасмин.

Как е най-добре да вдишвате маслата?


Лесно е да приготвите малки бурканчета от тъмно стъкло, в които да сипете лъжица едра морска сол и 25-30 капки от желания аромат. Солта ще поеме маслата и ще запази силата им. Така ще имате бурканчета с различни аромати, които да опитате. Ако сте на диета, вдишвайте избраното от вас масло няколко минути преди основно хранене. В случай, че апетитът ви се повишава вечер, вдишвайте само когато имате нужда. Задължително е да поемате аромата дълбоко и продължително, за да усетите ефекта. Моят любим аромат за укротяване на желанието за сладко е ванилия.

Освен в сместа за вдишване, може да си вземете и вана с избраното от вас масло или да го поставите в уред за ароматерапия, за да се изпълни целия ви дом с приятното ухание на билки и плодове!

За да разберете кой е вашият аромат, редувайте различни – определете по един за всеки ден от седмицата и следете как се чувствате! Ако този проект събуди творческата ви страна, пробвайте смес от различни масла – например грейпфрут, лимон и джинджифил!

Със съдействието на www.artofrealfood.com