С каква храна и диета поддържат фигурата и здравето си супермоделът Жизел Бюндхен и съпруга й Том Брейди – куотърбек на "Ню Инглънд Пейтриътс" от щатската НФЛ? Запознайте се с Алън Кембъл – шеф-готвачът, който решава какво звездното семейство да хапва – и съответно какво не – в интервю за електронното издание Boston.com. Ето какво казва и самият той:

80 процента от това, което те ядат, са зеленчуци. [Купувам] най-пресните продукти. Ако не са органични, не ги използвам. В менюто залагам и на пълнозърнести храни, включително кафяв ориз, киноа, просо, боб. Останалите 20 процента са крехко месо: органична пържола от хранени с трева животни, от време на време патица, както и пилешко. Що се отнася до рибата, най-вече готвя дива сьомга.

Този тип хранителен режим се различава много от традиционните кулинарни американски навици. Имайте предвид, че ако консумирате повече захар и въглехидрати – което много от нас правят – тялото ви ще е по-киселинно, а това прави организмът уязвим и податлив на инфекции и болести. Захарта е смърт за хората.

[Готвя] без бяла захар, не използвам и бяло брашно, нито мононатриев глутамат. Предпочитам суровия зехтин, но никога не готвя с него, а само с кокосово масло. Мазнини, като рапичното масло, се превръщат в транс-мазнини. Използвам розова хималайска сол вместо натриева и никога не използвам йодирана сол.

[Том] не яде зеленчуци от семейството на картофоите, защото не са противовъзпалителни. Затова не яде и домати, чушки, гъби, и патладжани. Ако приготвя домати, то това ще бъде един път месечно. Аз съм много предпазлив по отношение на червения зеленчук – той дразни организма. Какво друго? Никакво кафе. Ежедневното им меню не съдържа гъби, мляко и млечни продукти.

Що се отнася до децата им, те много обичат плодове, но Том не толкова много – яде банани, приготвени като смути. Вчера направих вегетарианско суши за децата – в интерес на истина напоследък все по-често го правя (смях). За направата му използвам кафяв ориз, авокадо, морков и краставица. Децата [го] обичат в маки стил, така че оризът да е от външната страна. Поднасям го с понзу сос, който съдържа узу и тамари. [Използвам] тамари защото ние сме привърженици на безглутеновата кухня.

За закуска подготвям плодови рулца от банани, ананас и спирулина. Спирулината е водорасло и се счита за супер-плод. Аз го дехидратирам, както и много неща – имам три дехидрататора в кухнята, където готвя. Други сутрини приготвям мюсли и бисквитки със суров шоколад.