Децата, които консумират прекалено много захар, са по-склонни да проявяват агресивно поведение, да пият алкохол и да пушат цигари.

Това сочат резултатите от изследване на израелски учени от Университета "Бар Илан" в Рамат Ган. Изследването е анализирало данните от предишни проучвания, обхванали повече от 137 000 деца на възраст от 11 до 15 години в периода между 2013-2014 г.

Предразполагането на децата към прояви на насилие всъщност е поредната вреда от прекаляването със сладките храни и напитки, както и от енергийните напитки, които допълнително съдържат стимулиращи нервната система вещества като кофеин, таурин и други.

Децата са били почти три и половина пъти по-вероятно да станат побойници, ако консумират много сладки и енергийни напитки, установява проучване.

Друго проучване разкрива, че високи нива на захар правят децата над два пъти по-склонни да се бият и с 95% по-голяма вероятност да се напият.

Учените зад настоящото проучване допълват, че енергийните напитки влошават поведението на децата повече от шоколада и сладките храни и напитки, защото съдържат и кофеин.

Намалете количеството на приеманото количество от децата, защото повече захар води до по-рисково поведение за подрастващите.