Ето една лесна рецепта за вкусна червена зеленчукова супа. Този цвят се придава не от червен пипер или домати, а от сочното червено цвекло. Въпреки че не е гозба от Нашата традиционна кухня, в много съвременни домакинства тя присъства в обедното меню.
Ето рецепта за 4 порции
1 голяма глава червено цвекло
1 малка глава целина
3 средно големи глави лук
2 кубчета зеленчуков бульон
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 щ. черен пипер
Сол на вкус
2-3 стръкчета магданоз
2-3 стръкчета копър
Червеното цвекло и целината се измиват и обелват. Нарязват се на кубчета и се слагат в тенджера с олиото на дъното. Прибавят се главите лук, нарязани на филийки. Зеленчуците се разбъркват и се оставят да се задушат, докато поомекнат. Овкусяват се със сол, черен пипер и захар. Заливат се с 4-5 чаши топла вода, в която предварително са разтворени зеленчуковите бульончета. Оставя се супата да се вари до готово. Накрая се подправя със ситно нарязани магданоз или копър.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.