Популярната диетоложка д-р Емилова е противник на екстрахираните мазнини, а в това число влизат както олиото, така и зехтинът.

Тя сподели своето мнение за така актуалния напоследък продукт - олиото. Припомняме, че освен повишената му цена, за артикул на промоция се образуваха огромни опашки, а в Бургас един човек почина, докато чакаше. 

"Чета с нарастващо недоумение новините: безкрайните опашки, битките между хора в магазините за бутилки олио. Тази истерия за олио ми носи огромна тъга. Въпреки че съм сигурна: на тези опашки няма наши пациенти! Те знаят, че екстрахираните мазнини няма да им донесат нищо добро" - пише диетоложката във Фейсбука си, цитирана от dete.bg. 

Олиото, както и зехтинът, и олиото от царевица и гроздови семки, са екстрахирани мазнини - тоест изолирани от цялостната растителна храна: слънчогледово семе, маслини, царевица… В тази екстракция често се използва химия, особено за рафинираното олио.

Тя допълни и до какви рискове биха могли да доведат подобен тип мазнини.

"Няма да се впускам в подробности как и по какъв начин храната, която пържим или поливаме с мазнина запушва нашите кръвоносни съдове, как мастните отлагания в кръвоносните съдове създават предпоставки за инфаркт и инсулт - мисля, че всеки трябва да знае това" - сподели още д-р Емилова. 

Тя припомни и статистически данни, според които българите са на челните места по смъртността от инфаркт и инсулт.

 

Нейната препоръка е да се използват рецепти и уреди за готвене без мазнина. Според д-р Емилова храната може да е вкусна и без екстрахирани мазнини.

Вариантите, с които тя препоръчва да се замени олиото, са паста от смлени слънчогледови семки, маслинова паста, пресовано авокадо, различни ядкови пасти.

"Да, скъпи са. Но здравето е още по-скъпо! Ако не можете без мазнина за салатата, поръсете с оскъдно количество студено пресован зехтин. Но не пържете с него!" - съветва тя. 

Диетоложката е категорична и че хората в пенсионна възраст могат да променят хранителните си навици. Нездравословното хранене, което продължава с години при тях, често води до диабет тип две.