Все още точните причини за появата на болест на Крон не са известни, но генетиката играе важна роля в развитието й. Идентифицирани са 32 различни специфични генетични мутации, които по-често се срещат при хора с болестта на Крон, отколкото в общата популация. Имунната система нормално защитава от вредни бактерии, които биха попаднали в храносмилателната система. Тя от своя страна толерира 500 различни микроорганизми, които спомагат за нормалното протичане на храносмилането. При болестта на Крон, се случва някакъв срив в имунната система, при което се изпраща специален сигнал да убие всички бактерии, независимо дали са полезни или вредни. Именно това причинява възпалението на лигавицата на червата. Емоциите като силен страх и притеснение също нарушават нормалната дейност на червата.
Болестта на Крон е възпалително заболяване с хроничен характер, което се свързва с появата на язвени изменения на храносмилателния тракт. Заболяването най-често поразява края на тънките черва и дебелото черво в дясната част ниско в корема. Подобна локализация се наблюдава при около 50% от диагностицираните пациенти. Възпалителните процеси разязяват лигавицата, а при усложнения се стига до пробив с образуване на фистули между съседните гънки на червата. Болестта на Крон е описана през 1932 година и носи името на своя откривател д-р Бърил Крон. Протича със силни болки в корема и диария, с последваща загуба на тегло.
В лечебния процес се назначават антибиотици и лекарства от групата на салицилатите. При по-тежка форма на болестта се предписват кортикостероиди. Често се налага операция. Диетата е от изключително значение за намаляване на симптомите, въпреки че болестта на Крон може да не е следствие от приемането на специфична храна. Трябва да се изключат мляко, рафинираната захар и всички онези храни, които ги съдържат. Избягват се шоколад, пикантните храни, консерви и полуфабрикати, кафе.
Продължава с основните здравословни съвети при болестта на Крон>>>
Ето основните здравословни съвети при болестта на Крон:
Яжте по малко, но често. Контролирането на порциите е важно, защото приема на голямо количество храна наведнъж може да затрудни храносмилането.
Богатата на мазнини храна влошава диарията. Ето защо храта с болест на Крон трябва да избягват мазните и пържени храни.
Плодовете и зеленчуците са разрешени, като се препоръчва да се отстраняват семената и кората.
Царевица, боб, целина, броколи са трудно смилаеми храни и при пациенти с болест на Крон причиняват спазми, подуване на корема, диария.
Пийте много вода, особено ако имате диария. С диаричните изхождания се губят много електролити като натрий и калий, които може да добавят с повече сол към храната, за да компенсирате загубата на натрий и калий.
Не се отдавайте на желанието си да опитате от любимите си лютиви храни. Те само ще влошат симптомите и дискомфорта.
Когато се чувствате добре трябва да се храните нормално и да се наслаждавате на храната. Правилното хранене е съществена част от лечението. Експериментирайте и с начина на обработка – можете да ги варите, да ги обработвате на пара или задушите.
Тъй като всеки човек е индивидуален, воденето на бележки е най-добрия начин да разберете кои храни подобряват и кои влошават състоянието ви.
Полезна информация, свързана с новости в лечението, както и за защита правата на хората, страдащи от това заболяване, може да потърсите на сайта на Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит, чието мото е: "Да направим живота на хората с болест на Крон и улцерозен колит в България по-добър!"