Разпространеното мнение, че хлябът и картофите трябва да се избягват, тъй като консумацията им води до свръхтегло и затлъстяване, е погрешно.

Спокойно, дами, не е нужно да лишавате организма си тези основни хранителни продукти от страх, че ще напълнеете от тях. Хлябът и другите зърнени храни, както и картофите, са полезен и необходим компонент на здравословното хранене и е препоръчително да бъдат включвани всекидневно в диетата в подходящи количества. Поне половината от количеството на хляба е препоръчително да е пълнозърнест.

Енергийното съдържание в хляба и картофите е сравнително ниско, ако не се консумират с добавени мазнини! Например 1 филийка пълнозърнест хляб, която обичайно тежи 35 г, доставя 75 ккал, а ако е от бял хляб 82 ккал. Един варен среден картоф с тегло 100 г доставя 72 ккал, но 100 г пържени картофи внасят 280 ккал.

Не е високо енергийното съдържание и на другите зърнени храни. Така например 100 г варени спагети съдържат 104 ккал, а 100 г варен ориз – 138 ккал. Хлябът и другите зърнени храни, също и картофите съдържат основни въглехидрати (нишесте), които са основен енергиен източник за организма.

Световната здравна организация препоръчва най-голяма част от енергийната стойност на дневния хранителен прием да се осигурява именно от тези храни! Нишестето се разгражда в организма до глюкоза, а глюкозата е единственият енергиен източник за работата на мозъка. Експертите на САЩ и Канада са определили, че за нормално функциониране на мозъка човек всекидневно трябва да приема най-малко 130 г въглехидрати.

Освен на въглехидрати хлябът и другите зърнени храни са добри източници и на растителни белтъци. А пълнозърнестият хлябсъщо така на полезните растителни влакнини, на витамини от В група и много минерали. Картофите са добър източник на витамин С и на калай.

Дневните енергийни потребности при ниска до умерена физическа активност на жените от 19 до 60 години са средно 2000 ккал. Ако консумирате 3 пъти на ден по 1 филийка пълнозърнест хляб, които са равностойни на около 100, вие получавате 215 ккал. Ако допълнително изядете 200 г варен ориз, вие също ще получите 419 ккал, което е със 140 ккал по-малко от енергията, която доставя 1 шоколад от 100 г. За останалите 1600 ккал, които са ви необходими за деня, може да консумирате здравословни храни от другите групи в достатъчни количества, за да си осигурите разнообразно и пълноценно хранене.