Масло или зехтин? Въпросът кой от двата продукта е по-полезен за човешкото здраве бушува в умовете на специалисти и консуматори десетилетия наред. След 30-годишно проучване, изследователите най-после категорично могат да заявят, че зехтинът е този, който заема значителна преднина пред маслото в надпреварата за ключа към дълголетието.

Изследване, проведено над 120 000 души в Харвардския университет, чийто резултати са публикувани в сп. „Journa Internal Medicine”, установи, че хората, които често включват в менюто си ненаситени мазнини (открити в рибата и растителни масла) са с около 20 % по-предразположени към дълголетен живот. Изследването е поредното доказателство, че традиционната средиземноморска кухня, богата на риба, зеленчуци, ядки и, разбира се, зехтин, е едно от пътищата към дълголетието.

В този ред на мисли, нека да си припомним, че диетата с високо съдържание на зеленчуци, зехтин, мазна риба и ядки е най-полезна за здравето на сърцето. От друга страна, намаляването на консумацията на рафинирани въглехидрати и захар е от изключително значение за тези, които са изложени на риск от диабет тип 2. Що се отнася до маслото, неговото въздействие върху сърдечно-съдовата система по-скоро е неутрално. Ето какви са още ползите на зехтина върху човешкото здраве:

Снимка: iStock

#1 Намалява риска от развитие на рак

Антираковото въздействие е почти задължително условия за всеки хранителен продукт с претенцията да бъде наричан „суперхрана”, и зехтинът със сигурност го заслужава. Фитонутриентите в зехтина имитират ефекта на ибопрофена, използван за намаляване риска от развитие и рецидив на рак на гърдата. Проучване, проведено през 2015 г. установи, че жените, които ядат средиземноморска кухня, допълнена с екстра върджин зехтин, имат 68% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

#2 Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Доказано е, че зехтинът има удивителното свойство да предпазва от образуването на кръвни съсиреци и тромбоцитна агрегация. По този начин консумацията на храни, богати на зехтин, намалява значително риска от развитие на сърдечна недостатъчност.

#3 Повишават имунната ни система

Доказано е, че редовната консумация на маслиново масло повишава и укрепва имунната система, предпазвайки я външните атаки на микроорганизми, бактерии или вируси. Това е така, защото мастните киселини в зехтина играят важна роля в дейността на различни имунни функции. Те участват в регулирането на възпалителни процеси и могат да бъдат ефективни при лечението на някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, както и в регулацията на имунната система като цяло.