Когато пазарувате и внимавате да не правите импулсивни покупки, вероятно и вие като мен си взимате кошница, вместо количка. В кошницата има по-малко място, така че това значително смалява шанса да я напълним с ненужни и нездравословни продукти.

Ново европейско изследване от Журнала за маркетингови изследвания обаче представя съвсем друга картина и твърди, че ако пазарувате с кошница, шансът да грабнете кутии и бутилки с ненужни продукти се увеличава значително.

Според изследователите, когато човек стяга ръката, носеща кошницата, напряга мускулите си, а това води до задействането на рефлекс, който ни кара да избираме особено нездравословни и сладки продукти, като десерти и газирани напитки. Теорията им е свързана с търсенето на баланс между физическо усилие и обезпечаване на изразходената енергия с бързи въглехирати. Възможно е този рефлекс да е примитивен и да има връзка със сгъването на ръката преди поднасянето на храна към устата. Пазаруващите с колички са много по-малко склонни да правят импулсивни покупки и да посягат към сладки продукти твърдят учените.

Тази информация е интересна, но оставя много вратички за нови въпроси. Ами, ако пазаруващите с количка просто имат по-добър план или пазаруват по списък, докато тези с кошница искат да изберат какво да купят на място? Може би хората с колички планират бюджета си по-добре или пазаруват по-рядко? Каквито и да са отговорите, впечатляващо е, че има толкова много фактори, които оказват влияние на поведението ни при пазаруване. Наблюдавайте се и вие и споделете забелязвате ли разлика!

Със съдействието на www.artofrealfood.com

Не забравяйте да се включите в конкурса ни "Здравословен офис на седмицата" - научете повече за него  ето тук.