Имате ли си вкъщи сладък шкаф? А слагате ли по едно малко шоколадче в дамската чанта за следобедните часове?

Ако желанието ви за сладко минава границите на нормалното и вече и сами се притеснявате за това - продължете да четете. 

Спете по осем часа на нощ, за да намалите апетита си

Вярването, че първите часове на съня са най-сладки, не е лишено от основание. Ако не спите достатъчно, организмът ви не си почива достатъчно и телесното ви тегло може да се увеличи. Лошият сън предизвиква промени в нивата на хормоните лептин и грелин, които контролират апетита, което означава, че ще изпитвате по-голям глад и особено желание за сладкиши. Липсата на сън понижава и нивата на хормона на растежа. Недостатъчният сън увеличава риска от затлъстяване с 30% и можете да очаквате средно наддаване на тегло от 2,3 кг.

Лекувайте хипотиреоидизъм, за да предотвратите наддаването на тегло

Ако щитовидната жлеза не функционира правилно, практически е невъзможно да поддържате телесното си тегло ниско. Симптомите на хипотиреоидизъм включват умора, наддаване на тегло, непоносимост към студ, ниска телесна температура (под 37 °C), болка и психични разстройства. Според специалисти, ако имате хипотиреоидизъм, приемът на хормони на щитовидната жлеза може значително да подобри благосъстоянието ви и да ви помогне да свалите нежеланите килограми.

Коригирайте хранителните дефицити, за да ускорите метаболизма си

Когато имате недостиг на витамини и минерали, организмът изисква повече храна от обикновено, за да си набави необходимото. Този глад за храна може да бъде причинен от много видове хранителни дефицити. Така че общата подкрепа на организма действа най-добре.

Балансирайте инсулиновата резистентност, за да регулирате нивата на кръвната захар

Хормонът инсулин се използва от организма за регулиране на нивата на кръвната захар. Той е ключът, който отваря вратата от кръвта към клетките, за да влезе горивото - захарта - в тях. Това ни дава енергия. Инсулинът помага да изгаряме повече калории, като ускорява метаболизма и намалява телесното тегло.

Ако жените, зависими от захарта, имат необичаен растеж на окосмяването по лицето, инсулиновата резистентност може да е свързана с повишените нива на мъжкия хормон тестостерон.Тази ситуация може да доведе не само до увеличаване на теглото, но и до други проблеми като поликистозните яйчници, умора, лош сън, безплодие и др. 

Съветите на диетоложката Енджи Касабие за здравословно хранене