Има храни, които съдържат елементи, подобряващи настроението. Орехите, ниско масленото мляко и зехтинът са част от хранителните продукти, чиято редовна консумация може да ни накара да се чувстваме малко по-щастливи.

Ето 5-те храни, които ще подействат най-добре на тонуса ви:

1. Орехи

Изследвания на учени от Университета в Аризона доказаха, че редовният прием на алфа-линоленова киселина повдига духа. Тя се съдържа в орехите и лененото масло.

2. Риба барамунди

Една от най-деликатесните риби – барамунди, доказано спира депресията, особено при жените. По същия начин действат сарделите, пъстървата и сьомгата. Всички те съдържат две от полезните Омега-3 мастни киселини.

3. Натурален шоколад

Тъмният шоколад спомага за производството на фенилетиламин – химично вещество, което се отделя в моментите на искрено щастие. Проучване на швейцарски специалисти сочи, че консумацията на няколко парченца натурален шоколад на ден в продължение на две седмици намалява нивото на стреса. Освен това действа и като афродизиак.

4. Ниско маслено мляко

Една от основните причини да падаме духом е липсата на витамин D в организма. Именно това съдържа млякото с ниска масленост, както и рибата.

5. Зехтин

Хората, които редовно похапват средиземноморски храни като риба, боб, зеленчуци, подправени със зехтин, са значително по-малко изложени на риска да изпаднат в депресия.