Съществуват продукти, които контролират апетита и засищат глада по-бързо, обещавайки революция в диетите.
Всичко това благодарение на научното откритие на проф. Никълъс Дейл от Университета на Уоруик във Великобритания, който успя за първи път да идентифицира мозъчните клетки, които контролират апетита за храна.
Въпросните таницити са клетки в мозъка, които регулират човешкия апетит, като се стимулират най-силно от продукти, които са богати на аминокиселини.
Такива храни са свинската плешка, говеждото филе, пилешкото месо, скумрията, сливите, кайсиите, авокадото, лещата и бадемите, които бързо активират таницитите, а те започват да произвеждат сигнали на ситост и ни карат да се чувстваме по-малко гладни.
Научното откритие може да се окаже ключово при борбата с наднорменото тегло, един от най-големите бичове на съвремието. Пълните резултати от изследването са публикувани в списание "Molecular Metabolism".