#Мит 1: Ограничаването гарантира добър ефект

Най-големият мит е свързан със схващането, че консумацията на нискокалорични храни и такива с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, е единствения начин за борба с килограмите. Да, ама не. Човешкият организъм има нужда от всякакъв вид храна, включително и от мазнини. Така, че истината е не в ограничаването и лишаването на организма от едни продукти за сметка на други, а в баланса между тях и изграждането на устойчиви здравословни хранителни навици.

#Мит 2: От месото се пълнее

Абсолютно невярно! Когато ядем месо, доставяме на организма си така необходимите за неговата жизненост и енергия протеини. Доказано, че без консумация на месо човечеството дори не би оцеляло. Освен това с напредване на възрастта, тялото ни се нуждае от повече протеин, за да се запази мускулната маса по-здрава и плътна. Не забравяйте, че месото е и най-добрият източник на желязо – минералът, който предпазва от анемия и слабост.

#Мит 3: За да има видими резултати, са необходими огромни усилия

Най-добрата диета е тази, при която не се правят драстични промени в менюто и не се ограничава разнообразието в храната. Напротив, то е необходимо, като диетата може да се ограничи до намаляване единствено на количествата.

#Мит 4: Това, което работи за един човек, ще работи и за друг

Най-важно нещо, което трябва да имате предвид е, че към храненето трябва да се подхожда строго индивидуално. Всеки човек е уникален, с уникална физиология, която реагира по свой собствен начин на различните хранителни дразнители. Ето защо, когато пристъпваме към дадена диета, е добре първо да се консултираме с диетолог, който най-добре ще прецени от какви съставки да бъде съставена тя според нашето здравословно състояние и индивидуални физиологически характеристики.