Полезни или вредни са яйцата? Това е въпросът. И очевидно дебатът ще продължи вечно...
Хората, които консумират три или четири яйца седмично, или 300 милиграма холестерол на ден, са с по-висок риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт в сравнение с останалите, които ядат по-малко яйца.
"Яйцата, особено жълтъкът, са основен източник на диетичен холестерол", коментира ръководителят на изследването Виктор Чжун от катедрата по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг в Чикаго, САЩ.
В проучването той и колегите му отбелязват, че едно голямо яйце съдържа около 186 милиграма холестерол.
Учените са изследвали данните от шест американски проучвателни групи, включващи близо 30 000 души, проследени средно в продължение на 17 години и половина.
Консумирането на допълнителни 300 милиграма холестерол на ден е свързано с 3,2% по-висок риск от сърдечни заболявания и с 4,4% по-висок риск от ранна смърт, показва анализът на Чжун.
А всяка допълнителна консумация на половин яйце дневно е свързана с 1,1% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и 1,9% по-висок риск от преждевременна смърт поради каквато и да е причина, установяват изследователите.
Освен това, съдържащите холестерол храни обикновено са богати на наситени мазнини и животински протеини.
Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "JAMA", издание на Американската медицинска асоциация.