.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Едно яйце на ден - бягай, докторе, от мен!

Евгений Милов | преди 1 година
яйце
Снимка: iStock
Едно яйце дневно намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания

Популярната поговорка "Една ябълка на ден - бягай, докторе, от мен!" става "Едно яйце на ден, бягай докторе от мен!"  - консумацията на едно яйце дневно е свързана с по-нисък риск от инфаркт и сърдечни заболявания, сочат резултатите от ново проучване.

Изследователите са анализирали данните от консумацията на яйца сред 461 213 възрастни в Китай, които са били на средна възраст от 51 години, като здравословното състояние на най-малко половината участници е било наблюдавани в рамките на девет или повече години.

През това време 83 977 души са развили сърдечни заболявания или са получили инфаркт или инсулт, а 9 985 от тях са починали от това.

яйце
Снимка: iStock

Хората, които ядат по едно яйце на ден обаче имат 26% по-малък риск от инсулт, 28% по-малък риск от смърт в следствие на мозъчен удар и 18% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с останалите, които не го правят.

Хората, които ядат поне пет яйца седмично са с 12% по-малко застрашени от коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които ядат само две яйца седмично.

"Това изследване е важно за хората, и по-специално за тези, които се намират в части от света, където яйцата са основен източник на висококачествени белтъчини и останалите важни хранителни вещества за организма", заявява д-р Люк Джус от "Harvard Medical School" в Бостън, участвал в мащабното изследване.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?