Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Ранното му диагностициране го прави лечим, но пречка е липсата на симптоми в ранните му стадии. Грижата за самите себе си и достатъчно честите прегледи са ключови за откриването на заболяването в достатъчно ранен етап.

Своевременното откриване на рака на млечните жлези и правилното му лечение са най-съществените фактори за пълно възстановяване, но емоционалната нагласа на страдащите не остава на заден план. Депресията, негативизмът, изолацията са естествени реакции, които обаче затрудняват преминаването през заболяването. 

Първа САГБАЛ "Св. София" иницира създаването на сайт за рак на гърдата - http://www.raknagurdata.com/, който съдържа актуална информация и медицински иновации за онкологичното заболяване. В него е включена и безплатна онлайн консултация с психолог. Поговорихме с д-р Младен Младенов - мамолог в ПСАГБАЛ „Св. София“, за да ни разкаже за емоционалната страна на заболяването и как да се справим с нея.

Снимка: Press office

Д-р Младенов, разкажете ми повече за сайтът www.raknagurdata.com. Кога официално стартира той?
Д-р Младенов: Интернет сайтът www.raknagurdata.com стартира официално на 1 август. Целта му е да информира за превенцията, диагностиката и лечението на рака на гърдата. На него се публикуват актуални новини, а за пациентите и техните близки е осигурена и възможност за връзка с психолог.

Поради каква причина сте решили да направите поле, в което да може да се осъществи консултация с психолог?
Консултацията с психолог е изключително важна за пациентките, за да могат да приемат правилно информацията за положението, в което се намират при диагнозата рак на гърдата.От голямо значение за изхода от заболяването е пациентката да бъде лекувана рано и съгласно медицинските стандарти. При жени, които не могат сами или с помощта на своите близки да се справят със ситуацията, психологическата помощ е неотменна. Опцията на сайта това да стане анонимно и безплатно дава възможност на повече жени да се възползват от психологическа консултация.

Смятате ли, че именно емоционалната нагласа е ключова за успешното лечение на рака на гърдата?
Емоционалната нагласа е важна в процеса на лечение, за да бъде пациентката мотивирана да се придържа към методите на лечение. Заместването на одобрените от медицината методи с алтернативни е фатално. Пациентките с положителна емоционална нагласа, които са лекувани правилно, имат по-добър шанс да блокират заболяването за по-дълъг период. Тези с отрицателна нагласа и лекувани правилно също имат по-добра прогноза от пациентките с положителна емоционална нагласа, но лекувани неправилно.

Каква роля играят семейството и близките?
Ролята на семейството и близките е да бъдат опора и подкрепа на пациентката в тежкия процес от момента на поставяне на диагнозата до края на лечението. Жени, които имат подкрепата на своите близки, много по-лесно преодоляват този драматичен период. Изключително важно е пациентката да запази своя стил на живот и социална активност, да не се капсулира в себе си.

Мислите ли, че жените в България имат достатъчна здравна култура, че да се подлагат на ежегодни прегледи?
Да, жените имат достатъчно висока здравна култура, желание и мотивация да се преглеждат ежегодно. Проблемът е в достъпа до самия преглед при компетентен специалист. Системата е сравнително тромава, свързана е със загуба на време,което обезкуражава здравите жени да ходят редовно на профилактичен преглед.

Възможна ли е превенцията на рака на гърдата?
Превенцията на рака на гърдата е невъзможна - нямаме метод, който да гарантира предпазване от заболяването. Жените могат да намалят рисковите фактори, но не могат да сведат риска до нула. Съвременната медицина дава възможност рано да се открие заболяването- още преди оформяне на "бучка" чрез образните методи на изследване. Но за тази цел жената трябва да се контролира ежегодно. При отлагане на прегледа над една година и наличие на развиващ се тумор,обикновено жената сама опипва "бучката" и тогава търси консултация, но поставена диагноза в тази ситуация, вече не е ранна по съвременните разбирания.

Какъв съвет бихте дали на нашите читателки?
За тези, които са здрави - да не забравят да се грижат за себе си, включително и за гърдите си. А за тези, които са преживели ужаса на заболяването, да не се предават, а да живеят пълноценно и да държат болестта под контрол.