През пролетта сенната хрема напомня за себе си. Тя е позната още като алергичен ринит или полиноза, което название идва от „полен” – тичинков прашец от цветя и треви. Алергичната реакция, която се проявява в този период, засяга най-вече горните дихателни пътища. Сред страдащите от сенна хрема е и поп певицата Цвети Радойчева. Тя от 10 години всяка пролет се бори с неприятната алергия. „Дразненето в носа и подуването на очите ми е предизвикано именно от цъфтежа на дърветата, цветята и по-конкретно от прашеца - полените, които се отделят от тях”, пояснява Цвети.

Честите дъждове и последващото затопляне са предпоставка за засилването на сенната хрема и проявяването й при все повече засегнати от заболяването. И Цвети, както много други хора, не се е родила с тази алергия, а тя се проявила доста по-късно. При нея се случило през през същата пролет, когато кандидатствала в Музикалната академия.

„Имах затруднено дишане, постоянна хрема и това ми донесе голям дискомфорт като пеех, разказва изпълнителката. - Помислих, че съм се разболяла от грип или просто съм настинала, но след консултация с лекар се оказа, че симптомите ми са предизвикани от сенна хрема, която ме е „навестила”. За щастие, успешно си взех всички изпити и с отличие ме приеха в класа на доц. Алис Боварян.”

С настъпване на лятото неприятните признаци на алергията отшумели и всичко било наред, но всяка следваща пролет Цвети отново получавала алергичните пристъпи. Пробвала с традиционни медикаменти, с хомеопатия, които моментно облекчавали състоянието й, но не разрешавали окончателно проблема – сенна хрема.

„От 3 години променених изцяло начина си на хранене, като изключих от менюто си всички млечни продукти. А през периода на цъфтеж на дърветата и цветята, не се храня с никакви тестени изделия. Така преборих алергията! Но всичко това е благодарение на специалната програма на хранене на нутрициониста д-р Георги Гайдурков. Той от години се занимава с правилно и здравословно хранене. Приемам най-вече сурова храна, сурови ядки, сезонни плодове, зеленчуци, варива – боб, леща, грах, соя... и морски дарове. И всеки ден в менюто ми присъстват поне по 3 сурови жълтъка. Именно с този хранителен режим поддържам и перфектна фигура” – споделя тя рецептата си срещу сенната хрема и за добра фигура. Тя подчертава, че това е начинът, който се оказал подходящ за нейния организъм

Чаровната изпълнителка добавя, че именно живата храна й дава и много енергия, поддържа духа и тялото й и с нея буквално е забравила за умората, алергичните пристъпи, а дори и за сезонните грипове. Категорична е, че дори и да хване някой вирус, организмът й се справя много по-бързо и лесно с него, тъй като живата храна подсилва максимално имунната й система.

Снимка: Личен архив