О, полени, мои алергени
Вашият летеж
Поражда в мен копнеж
Да яхна самосвал
И да редя асфалт...

Пролетта е любимият ми сезон! Природата превключва на HD и охажва очите с картини, трудни за измисляне  - всичко е толкова красиво, колкото само естествено може да бъде, без изкуствени оцветители.
Не ти трябва ароматизатор, който ухае на "отворени прозорци", защото прозорците са отворени и ухае на "навън".

Леко ти е – не само, защото си се разтоварил от зимните катове дрехи, а и защото разгоненото прет-а-порте на всичко живо наоколо те кара да усещаш криле на петите си.

Красиво е и най-хубавото от всичко е, че самочувствието, с което се перчи природата през пролетта, е заразно – ти също се чувстваш красив/а.

Има едно проблемЧЕ обаче – пролетта цъфти с полени, които затварят очите със сърбеж и сълзи, деактивират носа с безспирен поток от секрет и периодично те вкарват в центрофуга от кихавици, по време на която всички отвори на лицето ти се превръщат в пулверизатори. Това е периодът, в който влюбени в пролетта люде, като мен, копнеят да асфалтират всичко красиво в този цъфтящ сезон.

Естествено, това е порив на обезумелия страдащ, който, за радост, не е сериозен. Сенната хрема обаче си е сериозна работа за всички, които са засегнати от нея. Има доста и различни начини, с които можете да успеете да овладеете сенната хрема – лекарства, хомеопатия, профилактика, диети.

Аз обаче не съм доктор и няма да ви препоръчам нито един от тях. Вместо това, ще ви посъветвам да отидете при специалист, да установите към цъфтежа на кои растения точно имате алергия и заедно да съставите план за действие и лечение, който може значително да облекчи мъките ви.

Независимо дали вече действате по план, рецепта и професионално разписание или все още нямате идея точно коя тревичка гъделичка вашия организъм, има неща – елементарни действия в ежедневието ви, които могат да направят живота ви по-лек по време на алергия.

Мийте очите често!

Ако страдате от сенна хрема, вече ви е известно, че едно неволно докосване на очите може да отключи Ада. Също така, вероятно вече и сами сте се убедили в ефикасността на измиването на очите с вода. Превърнете този традиционно сутрешен ритуал в навик и измивайте ръцете и очите си при всяко влизане вкъщи или на работното място. Още по-добре е да си взимате душ след всяко излизане, защото полените остават по косата и дрехите ви и продължават да ви дразнят. Не оставяйте дрехите, с които сте излизали навън, в стаята, която обитавате. Важно е да не простирате прането на открито.

Не на тревата!

В контекста на алергиите, трябва да се съглася с този лозунг. Да прекарваш цели дни в Борисовата или по поляните, докато тези локации цъфтят като за последно, си е все едно да дърпаш дявола за опашката. Ако не искате да изгубите контрол над очите, носа и гърлото си по време на иначе приятния пикник, добре е да избягвате тези пространства, когато сенната ви хрема е в разгара си. Ясно е, че не можете да се циментирате вкъщи за целия сезон, но можете да планирате разходките си така, че да не ги преживявате като „почти смърт”. Разхождайте се при тихо време или след дъжд.  Добре е, ако планирате излети и ваканции, те да са в близост до големи водни басейни, защото водата действа като филтър и улавя полените.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПроветряване по график!

Отваряйте прозорците в дома или на работното място само рано сутрин или късно вечерта. При сухо, топло и ветровито време човек най-силно страда от нашествието на полени, затова е добре да се ограничавате от излизания през деня и да проветрявате за кратко. Добре е да се постараете повече от обикновеното с унищожаването на прахта вкъщи – почиствайте мебелите и пода по-често с мокър парцал. Правилото на затворените прозорци важи и за автомобила. Ако решите да сте още по-защитени, можете да монтирате поленов филтър във вентилационната уредба на колата си.

Далеч от "Пухчовци"!

Козината на любимите ни животинки задържа полени и е добре да ограничите ласките си към тях. Спокойно, няма да ви се разсърдят... много. Не допускайте кучето или котето в леглото си, ако искате да имате шанс за спокоен сън. Скрийте временно и пухкавите завивки.