За начало – не се паникьосвайте! И не, нямате рак. Със сигурност тази мисъл минава през главите на много жени, видели PAP III (Papanicolau ) в резултатите от цитонамазката си. Успокойте се и прочетете това, което трябва да знаете за PAP III.

PAP има своите вариации – А или B. РАР ІІІ А означава тежко възпалено или дегенеративно изменение. РАР ІІІ В е знак за лека до средно тежка дисплазия; няма наличие на ракови клетки, но измененията могат да се развият до раков процес

Цитонамазката показва ранната проява на различни заболявания, които след лечение могат да се отстранят изцяло, а също така и да се установят предракови състояния (ранички), при които е необходимо само да се обгори засегнатия участък. РАР III е повод за съмнение и не бива да оставяте нещата така, с надеждата да мине само.

Резултатите от изследванията не са диагноза. Те само насочват какви са следващите стъпки, които трябва да предприемете. А в случая това е...

Преглед при гинеколог. Насочете се към някой, на когото имате доверие. Ако нямате такъв, който посещават редовно, консултирайте се с приятелка, може тя да ви препоръча доверен човек. Важно е да попаднете на човек, който със знания и умения не само ще реагира адекватно, но и чисто човешки ще ви съдейства, ако сте разстроена.
Потърсете второ лекарско мнение.

Възможно е да е станала грешка при изследванията. Това се случва най-често при профилактични прегледи, организирани от работодателя, когато се изследват много хора.
Микробиологично изследване е следващото, което лекарят ще ви назначи. То дава много повече информация за състоянието на флората във влагалището и цервикалния канал, отколкото цитонамазката. Гинекологът взема материал за микробиология, а изсlедванията обикновено са готови в рамките на 3 дни.

Независимо какви са резултатите от микробиологията, отново НЕ е време за самодиагноза. Консултирайте се отново с лекаря си, за да прецени той какво е състоянието ви и какво е адекватното лечение. В заключението на микробиологичното изследване обикновено се посочва данни за какво са те. Според написаното лекарят преценява дали е нужно орално, локално или комбинирано лечение.

При РАР ІІІ може да липсва бактериален растеж и да означава просто бактериална вагиноза. Причинителите й са анаеробни бактерии, които живеят във всяко тяло. Много са причините, поради които техният растеж може да стане по-обилен, което да причини промяна във флората на влагалището.

Изследване за хламидии, уреаплазма и микоплазма. Прави се в по-специализирани лаборатории.

Биопсия - неболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата.

Типизиране на вируса, ако има наличие на HPV. Някои от вирусите са високо рискови и е добре да се реагира бързо.

При наличие на т.нар. раничка тя се обгаря. Процедурата е кратка, усеща се леко парете и тежест, ниско в корема, която е подобна на дискомфорта в първия ден от менструацията.

Конизация. Процедурата трае около 30 минути и се прави под пълна упойка. Има кървене по време на възстановителния период, което може да продължи 10-ина дни.

Направете цитонамазка, която се анализира в лаборатория, за която знаете, че е с високо качество на обслужването.

След проведено лечение направете контролен преглед.