Дефектите по кожата винаги се отразяват на имиджа и самочувствието. След бременност или при рязка промяна в теглото по кожата остават браздички (стрии) с по-нежна кожа. В началото са по-зачервени, по-късно стават бледи и лъскави. Затова стриите се разделят на нови и стари.

Причината е разкъсване на колагеновите и еластични влакна в дермата от механично разтягане на кожата в областта на корема, седалището, бедрата, мишниците, гърдите. На местата над разкъсаните влакна опората в дермата отслабва и епидермисът там хлътва. Тези деформации стават видими под формата на стрии.

Като много чувствителен орган, кожата отразява всяка рязка промяна в метаболизма в периода на растеж на тялото или след прием на кортикостероиди. Недостигът на витамини, дехидатацията, бързите мастни отлагания и редукцията им, също се отразяват върху еластичността на кожата.

За да се премахнат тези белези по кожата, трябва да се стимулират процесите на синтеза на еластични и колагенови влакна.

- Масажи с етерични масла и продукти стимулиращи колагеносинтезата.

- Микродермабразио е ефективна процедура при стари стрии,  която позволява да се премахне част от площта на стриите.

- За по-широки стрии може да се наложи пластична хирургия, обикновено в областта на корема след бременност със сериозно наддаване на тегло.

Най-правилното е да не се допуска образуването на тези некрасиви промени в кожата, отколкото да се налага да се лекуват.

Ето няколко съвета, които могат да се вземат под внимание:

- Избягвайте "драконовите” диети за бързи промени в теглото.

- Пийте достатъчно вода (1,5 л ежедневно)

- Приемайте допълнително витамин А, С и от групата В.

- Хранете се балансирано.

- Подхранвайте кожата на цялото тяло с лосиони и хидратантни кремове.

- При генетична предразположеност за слабост на съединителната тъкан правете масаж на цялото тяло с етерични масла.

- Редовно правете упражнения.

Повече може да прочетете в следващата статия: