Във времето на прибиране на реколтата от градини и дворове, трябва да погледнем на продуктите не само като на храна. Много от тях имат силни лечебни свойства, с които могат да запазят здравето ни през есенно-зимния сезон. Ето няколко растения, които срещате редовно и в градината, и по рафтовете в магазина, но сигурно не подозирате, че могат да стимулират имунната ви система, така че да не се разболеете при първата грипна вълна.


Магданоз 

Най-забележителното нещо за магданоза, когато става въпрос за имунната система, е неговият хранителен профил. Магданозът е с високо съдържание на витамин С . Той тонизира надбъбречните жлези, подсилва имунната система и действа благоприятно против стрес.

Полезно: Магданозът може да се консумира директно, пресен, на смутита, да се слага в манджи и супи, с него да се поръсват салати и сандвичи. 

Съвет за градината: За да имате винаги свеж магданоз, когато го берете, късайте по малко от една и съща част на редицата всеки ден, на другия - продължавайте в следващия участък. Така, докато стигнете до края на редицата, в началото ще са пораснали нови свежи стръкове и може да започнете брането отначало. 

Хрян 

След първите няколко мразовити нощи на октомври, корени с хрян може да се извадят. До преди това те са малко порести, но след застудяване, корените се уплътняват и са готови за употреба. 

Полезно: Свежият хрян е изключително ароматен. Корените действат добре на храносмилателната система и тонизират имунната. Само докато ги остъргвате от външната им, груба част, ще прочистите синусите си. Ако сложите няколко парчета от него в традиционен ябълков оцет, ще получите отлично средство в борбата с настинките и грипа. Паста от хрян е идеалната добавка към телешко варено. 

Съвет за градината: Когато откопавате хряна, оставяйте по няколко малки корени в почвата. Така ще имате повече растения през следващата година.

Ехинацея 

Ехинацеята може да се използва по всяко време по време на своята вегетация за направа на подсилващо лекарство за имунната система.

Полезно: Дълго време се е смятало, че само коренът е ценната част, но билкарите събират растението във всяка фаза на растеж. Есента е най-доброто време, в което се откопават корените. 

Съвет за градината: Ехинацеята трябва да се изкопава и разделя на всеки 3 до 4 години, за да остане енергично и здраво растение. Изкопайте туфата и премахнете корените, които не могат да бъдат пресадени. По този начин ще си гарантирате красива градина за още няколко години. 

Шипка

Клонки с тези красиви червени цветове може просто да потопите във ваза и да се радвате на красотата им, но може да използвате и за лечение. Също като магданоза, и тя е богата на витамин С. Тя е и силен антиоксидант.

Полезно: Добавяйте я в чая си или направете конфитюр, желе. 

Съвет за градината: Шипковите храсти са лесни за отглеждане и доста издръжливи. Зреят бавно, обагряйки се в червено. Най-добре е да се оберат през есента, преди да паднат първите слани. Могат да се замразят, сушат или консервират.  

Тиквата 

Есента е времето на тиквите. В дворовете надничат техните яркооранжеви глави. Освен вътрешната им част, особено ценни са техните семки - не ги изхвърляйте.

Полезно: Те са богати на цинк, който е важна добавка, ако искате вашата имунна система да работи добре.

Съвет за градината: Тиквите са лесни за отглеждане, непретенциозни и издържливи. Внимавайте с есенните дъждове. От влагата може да развият гъбички, които да развалят онази страна, която е най-близо до почвата.