След хранене е препоръчително...

...да не пушим. Всеки пушач го прави, без да си дава сметка колко много си вреди. Истината е, че една цигара след хранене се равнява на 10, изпушени една след друга. Причината? След хранене организмът поема много по-голям процент никотин, защото в процес на храносмилане стомахът и перисталтиката са по-уязвими. 

...да не тръгваме (веднага) на разходка. Да, всички сме чували за благотворната разходка след хранене, която „помага” на усвояването на храната. Не е напълно така. Разходката не бива да се прави след като сме станали от масата, тъй като в много случаи причинява киселини в стомаха и нарушено храносмилане. Изчакайте поне 20 минути преди да се разходи.

...да не бързаме да влизаме в банята. Това се отнася предимно за вечерните часове, след вечеря, когато сме изморени от работния ден и единственото ни желание е да си вземем душ (грешка #1) и да си легнем (грешка #2, но за нея ще говорим след малко) – истината е, че топлата вода увеличава притока на кръв към крайниците, същевременно намалява този към областта на стомаха, който се нуждае от него за храносмилането и усвояването на храната.

...да не си лягаме. Правилото е просто, но трудно приложимо (признаваме) в ежедневието – най-полезно е да се храним четири часа преди да си легнем да спим. Вярно е, че след хранене, ни се иска да си легнем и подремнем, но това не е никак добре за организма, защото „работните” процеси на тялото се забавят, което възпрепятства храносмилането. Това може да доведе до стомашно-чревни смущения и инфекции.

...да не ядем плодове. Те са вкусни и полезни, но могат и да ни навредят ако ги консумираме неправилно. Проблемът с плодовете след хранене е, че за времето, за което другата храна се храносмила от организма (2-3 часа) има риск да загния – тъй като характерно за плодовете е бързото им усвояване и разграждане. Ако изядете плод преди хранене – това ще ви помогне за по-бързо преработване на храната.