Модерно е да се говори днес за стил на живот и диети за намаляване на холестерола в кръвта. Често кръвните тестове показват повишени стойности на "лошия" холестерол при хора с тегло в границите на нормата, което буди недоумение. Обяснение лекарите намират в стресовия начин на живот или във фамилната обремененост. Ето петте доскорошни заблуди за холестерола:

Мит №1: Храните, съдържащи холестерол, са опасни

Истина: Холестеролът е като тортата - добра в умерени количества.

Това е, защото холестеролът изпълнява много важни функции. Това вещество помага за производството на хормони и витамин D. Участва в храносмилането и изграждане на клетъчните мембрани. Той също така играе роля в мозъчните познавателни функции и образуването на спомени. Преобладаващата част от кръвния холестерол се произвежда в черния дроб, в сравнение с постъпилия чрез храната.

Мит №2: Най-добра е нискомаслената диета

Истина: Върнете маслото на трапезата.

Резултати от нови проучвания се противопоставиха на идеята от десетилетия, че наситените мазнини в месото, маслото и сирената са водеща причина за запушване на артериите и сърдечни заболявания. Ако наситените мазнини увеличават LDL "лошия" холестерол, то едновременно с това те увеличават и HDL "добрия" холестерол. Плюс това има и други хранителни "злодеи" като например, захарта и въглехидратите, които водят до запушване на артериите.

Мит №3: При висок холестерол яйцата са "врагът"

Истина: Поставете яйцата обратно във вашето меню.

В действителност, изследователи в университета в Йейл установили, че дори хора с коронарна болест на сърцето могат да консумират две яйца на ден. Те са добър източник на холин, хранително вещество, което играе важна роля за паметта, а и жълтъкът е пълен с антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на макулна дегенерация.

Мит №4 Високият холестерол носи риск за инфаркт

Истина: Сърдечно-съдовите заболявания по-вероятно са в резултат от стреса.

Когато организмът е под стрес, се предизвиква скок на кортизола, който разгражда витамин С. Когато има дългосрочен недостиг на витамин С, това води до отслабване на артериалните стени. Естествената интелигентност на тялото използва лесно достъпния холестерол в кръвта, за да "закърпи" отслабването на артериалните стени. Така тялото се стреми да предпази от увреждане артериалната стена.

Мит №5 По-висок холестерол, по-къс живот

Истина: В голямо проучване върху холестерола, известно като изследване "Framington", сред изследваните хора, тези, които действително са живели най-дълго са имали най-висок холестерол. Факт.

Все пак, това не означава, че трябва да пропускаме плодовете и зеленчуците в полза на пържолите. За да задържим нивото на холестерола в нормални граници е важно да извършваме редовна физическа активност, да ядем разнообразна и балансирана храна, да поддържаме здравословно тегло и да се откажем от цигарите.