С повече от седем милиарда умове, активни във всеки един момент, има безкрайни потоци от мисли, които засягат всеки аспект на съзиданието. Някои мисли приемат реалността такава каквато е, други разчитат повече на въображението, а трети просто объркват всичко.

И докато има погрешни схващания и редици митове по много теми, една от най-известните е за силата на медитацията. Когато чуете тази дума обикновено изникват всевъзможни асоциации и притеснения - "Дали е за мен? Не мога да стоя и да не правя нищо часове наред. Кой изобщо иска да медитира в този живот?"...

Ето и някои от най-популярните митове за медитацията, които са вероятната причина за гореизброените и напълно неоснователни тревоги:

Мит 1: Медитацията е концентрация

Всъщност медитацията е точно обратното. Концентрацията е резултат от медитацията. Как така? Концентрацията изисква усилие, докато медитацията е пълно отпускане на ума. Медитацията е да оставиш нещата да бъдат каквито са и да ги преживееш. Когато това се случи, си една стъпка по-близо до дълбоката и истинска почивка. Когато умът е отпочинал, той е по-способен да се концентрира.

Съзерцание >>